Braziliaan krijgt 6 jaar

Jose Gomes Da Silva is wegens het toebrengen van zwaar lichamelijke letsels de dood ten gevolg hebbende veroordeeld tot 6 jaar onvoorwaardelijke celstraf. Op 23 april raakten het latere slachtoffer en de verdachte in een woordenwisseling in een bar te Antonio De Brinko in het district Sipaliwini. Dit mondde uit in een vechtpartij. Het slachtoffer zou een harde vuistslag op het gelaat van de verdachte hebben toegebracht, waardoor hij een barstwond aan zijn lippen opliep. Toen Gomes zijn bloed zag, werd hij agressief en handelde in een opwelling. Hij liep naar de keuken van de bar en pakte daar een mes van ongeveer 38 cm lang. Teruggekomen, zag hij het slachtoffer niet meer in de bar en dus ging hij op zoek naar hem.
Bijkans 30 m verwijderd van de plaats zag Gomes het slachtoffer. Hij liep naar hem toe om rekenschap te vragen. Op een bepaald moment stak hij het slachtoffer in de onderbuik. Als gevolg van de steekverwonding, die 7 cm diep was, kwam het slachtoffer te overlijden. Volgens kantonrechter Daniëlle Karamatali had de verdachte getracht de plaats des onheils te verlaten, maar omdat de omstanders hem geen gelegenheid daartoe gaven, werd hij direct aangehouden. Gomes heeft meegewerkt aan het onderzoek en bovendien geeft hij volmondig toe dat hij de fatale steek heeft toegebracht.
De openbare aanklager, Shanta Mahadew, achtte doodslag wettig en overtuigend bewezen en eiste een gevangenisstraf van 8 jaar onvoorwaardelijk met aftrek. Advocaat Shefani Amirkhan pleitte ervoor dat er geen sprake is van opzet. De verdachte was rekenschap gaan vragen. Hij heeft nooit de intentie gehad om het slachtoffer van het leven te beroven. Bij het zien van het lijk in het mortuarium zei de verdachte dat hij de tijd niet kon terugdraaien en dat hij bijzonder veel spijt had van zijn daden. Het moordwapen in deze zaak is niet aangetroffen en ook het motief is onbekend. Volgens verklaring van de verdachte was hij na de steekpartij in een gat terechtgekomen en was het mes uit zijn handen gevallen. De raadsvrouw gaf aan dat de verdachte een keurige proceshouding heeft getoond. Hij heeft meegewerkt aan het onderzoek.
De magistraat ging akkoord met de raadsvrouw en ook zij achtte geen opzet aanwezig. De rechter veroordeelde Gomes voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel de dood tot gevolg hebbende. Het slachtoffer was zodanig gestoken dat zijn darmen uitpuilden. Voor het bewezen feit legde de rechter hem een straf op van 6 jaar met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!