Forse vernieuwing Intensive Care AZP dankzij donatie

Steven Alfaisi, Community Relation Officer bij Staatsolie NV en AZP directeur Brahim in gesprek
Steven Alfaisi, Community Relation Officer bij Staatsolie NV en AZP directeur Brahim in gesprek
Verouderde monitoren, vacuümapparaten en perfusoren in de Intensive Care (IC) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) worden vervangen door nieuwe. De nieuwe situatie verbetert de patiëntveiligheid. In de IC krijgen patiënten een betere dienstverlening. Dit wordt mogelijk gemaakt door een schenking van USS 100.000 van Staatsolie Foundation. De donatie komt als reactie op een schrijven van de afdelingen IC en het Thorax Centrum Paramaribo. Door deze uitbreiding kunnen ongeveer140 patiënten extra worden gefaciliteerd. De behoefte aan een ruimere IC capaciteit blijft toenemen, omdat de overlevingskansen enerzijds verbeteren. Door de verbetering ontstaat er een langere gemiddelde ligduur, terwijl er aan de andere kant het aanbod blijft groeien door het toegenomen bewustzijn in de diverse
zorginstellingen over intensieve zorg alsmede door de groei van onze bevolking.
De IC voldoet aan de basisvoorwaarden en normen die internationaal gelden.
In 2008 werden ongeveer 200 personen gefaciliteerd op de IC; met de uitbreiding van 4 naar 10 IC bedden is dit aantal gestegen naar 650 patiënten per jaar. Medio 2012 zijn er 2 noodbedden operationeel gemaakt en met de huidige donatie zijn er 14 bedden definitief operationeel en worden er nu ongeveer 1000 patiënten per jaar verpleegd. Er worden per week verscheidene grote electieve ingrepen (hersenoperaties en bypass operaties zijn daar slechts twee van) bij patiënten gedaan, die na de operatie op de IC bewaakt en verzorgd worden. Daarnaast wordt de afdeling ook gebruikt bij diverse buitenlandse medische missies die jaarlijks worden uitgevoerd.
De intensieve geneeskunde is een belangrijk onderdeel in een ziekeninrichting. Patiënten die in levensgevaar verkeren, door het falen van een of meerdere vitale functies, worden er opgenomen en intensief en indien nodig langdurig verzorgd.

error: Kopiëren mag niet!