Lokale markt overspoeld met cassave

‘De lokale markt is thans overspoeld met overtollige cassave. Een zak van 80 kilogram wordt voor slechts SRD 40 aangeboden. De landbouwers die hebben geïnvesteerd in de cassaveteelt, lijden enorme verliezen’, zegt de voorzitter van de Agrarische Raad van de VHP, Dayanand Dwarka, in gesprek met Dagblad Suriname. Aangegeven was dat de cassave naar Barbados geëxporteerd zou worden. Gesteld was dat er garantie zou zijn voor afzet. Als garantieprijs was aangegeven 60 Amerikaanse dollarcent per kilogram. Uitgaande van deze prijs zouden de landbouwers die thans verliezen lijden, een zak cassave van 80 kilogram voor bijkans USD 50 kunnen verkopen. Dit komt uit op bijkans SRD 170. Thans krijgen ze slechts SRD 40 voor hetzelfde product.
‘De bruto-inkomsten op basis van een hectare geteelde cassave zijn berekend op USD 15.000. Er is uitgegaan van een productie van bijkans 25.000 kilogram per hectare’, legt Dwarka uit. ‘De garantieprijs van 60 Amerikaanse dollarcent per kg wordt door Dwarka betiteld als ‘een heel goede prijs’. ‘Indien de export van de cassave daadwerkelijk naar Barbados zou plaatsvinden, zoals bijkans een jaar terug aangekondigd, zou deze de leefomstandigheden van de landbouwers enorm verbeteren’, benadrukt Dwarka. ‘Met veel fanfare werd het cassaveteeltproject door president Desi Bouterse aangekondigd op 19 december 2012. Het is straks een jaar en is er nog steeds geen duidelijkheid over de voortgang van het project.’
‘De landbouwers vernemen totaal niets wat met hun product zal gebeuren. Ze hebben gelden geïnvesteerd voor de teelt van cassave en draaien nu op grote verliezen. Ze zitten opgescheept met hun product.’ De landbouwers die ten einde raad zijn, hopen alsnog dat het project van de grond komt. ‘Het is erg frustrerend voor hun. Ook is het een deuk aan het imago van de beleidsmakers’, aldus Dwarka die het erg betreurt dat er nog geen aanvang gemaakt kan worden met het cassaveteeltproject. ‘Want het is een heel goed initiatief van de regering. Heel veel landbouwers zouden er profijt uit halen.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: