Videobewaking schending privacy?

1 videobewaking schending privacyIn veel Chinese supermarkten staat er bij de kassa een opvallend beeldscherm waarop beelden te zien zijn van de winkel. De gangpaden, ingang en ook de klanten worden hiermee in de gaten gehouden. Iedereen die binnenkomt, wordt dus gefilmd. Echter staat er nergens vermeld dat er videobewaking is, het publiek wordt dus niet gemeld dat er opnames van hen gemaakt worden. Is dit een schending van de privacy?
Volgens inspecteur Dropathie Ramkhelawan van de Dienst Voorlichting van het Korps Politie Suriname zijn de winkeliers niet verplicht deze melding te doen in de supermarkten. “Net als bij een woning mag men haven en goed beschermen. Zolang het gaat om de eigen veiligheid zijn videocamera’s een van de opties die men kan aanwenden daarvoor. De winkeliers zijn dus niet verplicht deze melding te maken.” Volgens inspecteur Ramkhelawan is het wat anders als de beelden ‘naar buiten’ komen. “Dan kan er eventueel een zaak van worden gemaakt.”
De privacy van het publiek wordt dus in zoverre beschermd dat de beelden niet voor iedereen toegankelijk zijn en dat ze niet zomaar gepubliceerd mogen worden. “Als er een strafbare handeling wordt gepleegd, worden de beelden opgevraagd worden. Wij, de politie, screenen de beelden dan. Mensen die er niks mee te maken hebben worden verwijderd of onzichtbaar gemaakt. Hun privacy wordt zo beschermd.”
Bij het oplossen van misdrijven maakt de politie regelmatig gebruik van videobewakingsbeelden. Deze camera’s zijn meestal niet alleen op het interieur gericht maar vaak ook op de omgeving. In het geval er enkele deuren verder een misdrijf wordt gepleegd, kan er dus worden onderzocht uit welke richting de daders zijn gekomen of naar toe zijn gevlucht. Bij beelden van een betere kwaliteit kunnen er zelfs signalementen uit worden gehaald. Ramkhelawan geeft het voorbeeld van een autodiefstal. “Tegenover een Chinees was een auto ontvreemd. We hebben toen de beelden opgevraagd bij de winkelier en konden zo de identiteit van de criminelen achterhalen. We hebben de zaak kunnen oplossen op die manier.”
Het publiek wordt steeds vaker ingeschakeld om te helpen bij het oplossen van misdrijven. “Als het nodig is, worden de beelden uitgezonden via de media. We vragen dan aan de mensen of ze informatie voor ons hebben en het is al bewezen dat wij door het gebruiken van die beelden extra input kunnen krijgen van het publiek, genoeg om misdrijven op te kunnen lossen.” Ze benadrukt nogmaals dat personen die niets te maken hebben met het misdrijf ook niet in beeld zullen worden gebracht en dat hun privacy beschermd zal worden.

error: Kopiëren mag niet!