Winston Jessurun: ‘Eerste partij opgekochte cassave gedumpt’

Winston JessurunVolgens DA91-parlementariër Winston Jessurun heeft IAP NV de eerste partij cassave gedumpt die ze een maand geleden heeft opgekocht. De cassave is niet verwerkt in de fabriek tot meel om deze te exporteren naar Barbados. Jessurun geeft aan dat de eerste partij was opgekocht na felle kritiek van de land- en tuinbouwers die met de oogst zaten. Bij de oprichting van de cassavefabriek werden landelijk boeren door het ministerie van LVV getraind om cassave te planten naar de normen van IAP NV. Maar door tot nog toe onbekende redenen is de fabriek na de opening op 19 december 2012 nooit in bedrijf gegaan. In september legde Robert Power, één van de aandeelhouders, uit dat er onvoldoende cassave aangeleverd werd om de machines te draaien. De fabriek kan een heel etmaal draaien en 30.000 kilogram cassave verwerken. De IAP-topman zegt verder dat de vertraging ook heeft gelegen aan het feit dat een droger – één van de modernste uit de regio – op zich heeft laten wachten.
Jessurun vroeg zich ook af of IAP NV een staatsbedrijf is of van particulieren is. ‘Het bedrijf is opgezet met US$ 1 miljoen staatsmiddelen gefinancierd door China. ‘Op de website van IAP NV staat dat het een staatsbedrijf is dat onder het ministerie van Financiën valt. Dan horen we dat het een particulier initiatief is van Power en Kamla Madho, de levenspartner van Buza-minister Winston Lackin. Power en Madho bezitten elk 50% aandelen’, zei Jessurun. ‘Nu staat op de begroting van Financiën dat er SRD 2 miljoen gereserveerd is voor IAP NV. Zullen wij onze belastinggelden gaan stoppen in de private IAP NV’, vroeg Jessurun zich af.
NPS-assembleelid Patrick Kensenhuis van Para zei in een eerder interview aan Dagblad Suriname dat de boeren al maanden klaar waren om te leveren volgens de voorgeschreven eisen van IAP. Daar de fabriek nog niet operationeel was, werden de knollen verkocht aan andere leveranciers. Sommige boeren hebben de knollen zelfs moeten weggooien, omdat zij ermee opgescheept zaten.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!