Gunning Surishopping afgewezen op basis van moderne inzichten brandweer

Surishopping en nog 8 andere bedrijven zijn bij de gunning van de Persoonlijke Standaard Uitrusting (PSU) van de brandweer niet in aanmerking gekomen, omdat ze onvoldoende ingespeeld hebben op nieuwe uitvoeringen van de PSU-attributen. In verband met de moderne inzichten en nieuwe opvattingen van het Korps Brandweer Suriname (KBS) is Flex Wholesale en Retail NV in aanmerking gekomen voor deze gunning, al zijn ze SRD 2,1 miljoen duurder dan bijvoorbeeld Surishopping. Vicepresident Robert Ameerali gaf na een lange schorsing in DNA uitleg over de gunning. Daarvoor had hij een kleine oppervlakkige uiteenzetting gegeven op bevel van president Desi Bouterse. Tijdens de schorsing liet de vp zich informeren door de KBS. Volgens de vp gaat het hier om een technische gunning, waarbij niet gekeken wordt naar de laagste prijs. ‘De kwaliteit speelt een grote rol hier. In feite moeten we bij zo een technische gunning twee enveloppen indienen. De eerste met de kwaliteit van de goederen. Daarna moet de tweede opgemaakt worden, die met de prijs’, zegt Ameerali. De voorzitter van de raad van ministers (rvm) heeft op advies van de gunningcommissie getekend voor akkoord. In deze commissie zat ook brandweercommandant Cecil Waal. De betaling zal pas geschieden nadat de levering volgens de kwaliteitsnormen heeft plaatsgevonden.
Ameerali legt het parlement uit dat de KBS liever zelf haar uitrusting, bijvoorbeeld de bluspakken, wil halen. ‘Die van Nederland is van goede kwaliteit en kan 10 jaren mee. Maar we hebben de brandweerleiding afgeraden om dat te doen en deze lokaal via openbare aanbesteding aan te schaffen. De lokaal gekochte pakken gaan 2 tot 3 jaar mee’, vertelde de vp. Op een persconferentie vertelde algemeen directeur Ramsoender Jhauw van Surishopping dat zijn bedrijf dezelfde merk artikelen importeert. ‘We hebben nooit enig opmerking gekregen van de brandweer dat de goederen niet goed waren’, zei Jhauw.
De Onderraad voor Aanbesteding en Gunning (Orag) van de raad van ministers (rvm) tekent op basis van een advies van de gunningcommissie. ‘Het komt zelden voor dat we voorbijgaan aan het advies.’ Zo begon Ameerali gisterochtend in DNA met de uitleg over de beschuldigingen van Surishopping over een vermeende corruptieve handeling van de regering bij de toewijzing van de gunning voor artikelen ten behoeve van het Korps Brandweer Suriname (KBS). Volgens Ameerali is in dit geval gehandeld op advies van de gunningcommissie, waarin ook zaten brandweercommandant Cecil Waal en de directeur van het ministerie van Justitie en Politie. De vp geeft aan dat de commissie het nodig achtte om van leverancier te veranderen. Ameerali gaf uitleg in DNA op bevel van president Desi Bouterse. Diverse oppositieleden voerden druk uit op de president om meteen opheldering te geven over deze beschuldiging door de ondernemer Ramsoender Jhauw. Vooral Radjkoemar Randjietsingh (VHP) en Ruth Wijdenbosch (NPS) vroegen de president uitdrukkelijk in te gaan op deze kwestie. ‘We willen nu antwoord van de president. Nu, nu, nu’, zei Wijdenbosch.
NDP-fractieleider Ricardo Panka vond het erg hoe Surishopping om is gegaan met deze zaak en het in de publiciteit heeft gebracht. ‘Ze hebben zelf gezegd dat ze altijd geleverd hebben aan de brandweer. Nu een andere ondernemer de gunning krijgt, is de regering corrupt bezig zeggen ze’, liet Panka optekenen. ‘Als de beschuldigingen en beweringen niet waar zijn, vraag ik de regering om gepaste maatregelen te treffen tegen Surishopping. Ze moeten niet denken dat ze alleenrecht hebben om te leveren en dat andere ondernemers niet de kans mogen krijgen’, zei Panka.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: