“SAB goes green”

SAB goes green50 cent statiegeld per flesje van 20 cl.
Sinds 26 oktober kunnen consumenten hun lege rumflessen van SAB inleveren bij diverse ophaalpunten. Bij het inleveren van de flessen, die wel schoon moeten zijn, ontvangt men 50 cent per fles. Het gaat hierbij om alle ‘brands’ maar wel de flessen van 20 cl. Volgens Sinfra Zaandam, marketing executive bij SAB, verloopt de actie goed.
Zeven inleverpunten“Het betreft een pilot. Wij willen volgend jaar officieel starten hiermee en dit heeft als doel om te onderzoeken of er en wat de punten zijn waar we tegen aan zouden kunnen lopen. We beginnen met de kleine flessen omdat dat nu gemakkelijker is maar het is de bedoeling dat volgend jaar ook de grote flessen ingeleverd kunnen worden.” Er zijn zeven inleverpunten die dagelijks op de radio genoemd worden, omdat er een zo groot mogelijk publiek bereikt moet worden. “Op Commewijne is er een punt, maar ook in de andere districten.”
Bewust meewerken aan een beter milieu“We hebben het ook bewust voor de feestdagen gepland, omdat er in deze periode meer van die 20 cl flessen verkocht worden. Door nu te werken met maar zeven punten kunnen we ook gemakkelijker onderzoeken hoe we het moeten aanpakken op logistiek gebied, maar ook hoe het gaat met het uitbetalen aan de consumenten.” In de toekomst is het de bedoeling dat men bij alle locaties die SAB-producten verkopen, de flessen in kan leveren. Volgens Zaandam reageren mensen erg enthousiast. “We hebben nu al zo een 6.000 flessen opgehaald. Het gaat dus erg goed. En we zijn blij dat men bewust wil meewerken aan een beter milieu. We onderzoeken ook wat we met die flessen gaan doen. Of dat ze zullen worden hergebruikt of dat we ze helemaal gaan recyclen, dus ‘crushen’ en dan weer exporteren naar Trinidad.”
ISO-certificering
Sinds 2012 is SAB ISO-gecertificeerd. “We hebben onder andere een 14001- certificering, dat is een milieucertificering, een 9001-certificering die gaat over ons kwaliteitssysteem en ook een 22000-certificering over de voedselveiligheid. Onlangs hebben we ook een hercertificering gekregen. De milieucertificering houdt in dat we kijken naar hoe we produceren, hoe we met water omgaan, ons stroomverbruik. We hebben al investeringen gepleegd om ervoor te zorgen dat we minder water en stroom verbruiken”, aldus Ivo Stil, commercial manager bij SAB. “We produceren miljoenen flessen per jaar, waarbij er veel water verbruikt wordt en het stoorde ons eigenlijk dat we er verder niks mee deden.”
Een nieuw jasje
De actie valt samen met de introductie van een nieuwe fles. Stil legt verder uit: “De bolle buik gaat verdwijnen en we krijgen een ander uiterlijk. In december zullen wij deze ook introduceren. Een paar maanden later, rond maart/april, zullen we ook de grote flessen veranderen en dat is dezelfde periode waarin wij het hele plan volledig willen laten lopen.”
Midden december zal ook vanuit SAB bekend worden gemaakt hoeveel flessen er zijn opgehaald. “We willen geen bedragen noemen”, zegt Zaandam. “Mensen zullen dan wel het aantal flessen te horen krijgen, maar niet het bedrag dat is uitgekeerd. Wij willen daar niet de focus op leggen, maar meer benadrukken dat er dan zoveel flessen zijn opgehaald die niet meer buiten op straat liggen.”
De pilot duurt nog tot begin december, waarna er intern geëvalueerd zal worden. “Het is dan wel de bedoeling dat we volgend jaar zo snel mogelijk starten met in het innemen van alle flessen.”

error: Kopiëren mag niet!