10 jaar voor doodslag

Kantonrechter Dinesh Sewratan wees gisteren vonnis in de strafzaak tegen de verdachte Jurgen Adely. De rechter legde hem een straf op van 10 jaar. Dat was conform de eis. Op 13 oktober 2012 had de verdachte opzettelijk en met voorbedachten rade het slachtoffer Ricky Waterberg van het leven beroofd.
Uit het politioneel onderzoek blijkt dat de verdachte op 20 augustus 2012 een dame, die vaak taxiritten voor hem reed, lastig viel. W.W. was op die bewuste dag in een dancing met haar vriend. Adely stond naast haar en betastte haar. Haar vriend sprak Adely aan. Dit resulteerde in een woordenwisseling, gevolgd door een handgemeen. Bij die gelegenheid haalde de verdachte een mes tevoorschijn en zwaaide in de richting van de vriend van W.W. De vervolging achtte het bewijs wettig en overtuigend geleverd.
Ook op 13 oktober was de verdachte handtastelijk geweest. Waterberg en de verdachte raakten verwikkeld in een worsteling. Daarbij hebben getuigen waargenomen dat het slachtoffer tijdens de worsteling door de verdachte is gestoken met een voorwerp. De verdachte ontkent dit feit. Hij verklaarde ene Bori te hebben gestoken met een schaar, welke hij na de daad op een leegstandperceel had gegooid. Uit het onderzoek is echter gebleken dat niet alleen Waterberg gestoken was, maar ook anderen waren slachtoffer geworden. Volgens verklaring van de verdachte was hij in een vechtpartij verwikkeld en daardoor besefte hij niet dat door zijn handelen een man om het leven was gekomen. Hij was na de daad ondergedoken.
Het Openbaar Ministerie (OM) achtte zwaar lichamelijk letsel de dood tot gevolg hebbende wettig en overtuigend bewezen. Daarvoor werd een straf van 10 jaar gevorderd. De magistraat was het niet eens met het OM ten aanzien van het bewijs. Hij achtte juist doodslag wettig en overtuigend bewezen. De magistraat achtte voorwaardelijke opzet aanwezig. De rechter nam de strafeis wel over. Advocaat Nacatia San A Jong die Adelly juridisch bijstond, gaf desgevraagd aan Dagblad Suriname te kennen dat haar cliënt kenbaar heeft gemaakt aan de rechter dat hij het niet eens is met het vonnis. Zij zal overwegen om in hoger beroep te gaan.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!