Forse straffen in 48 kilo drugszaak

Kantonrechter Maytrie Kuldipsingh deed gisteren uitspraak in de 48 kilo drugszaak, waarin 8 verdachten terecht stonden. Patrick B. en Aroen S. zijn elk door de rechter vrijgesproken van de gehele tenlastelegging. Deze 2 waren reeds in eerder stadium voorlopig in vrijheid gesteld. De overige 5 verdachten hebben reeds 2 jaren in voorarrest doorgebracht. Op 15 september 2011 werd aan de onderkant van een wagen een tank geïsoleerd, waarin 48.480 gram cocaïne was verstopt. Tijdens controle werden de verdachten Kishan Primchand en Ricky Martodimedjo aangehouden en op hun aanwijzing werd de coke aangetroffen. Het verboden spul werd van Nickerie naar Paramaribo getransporteerd bij de verdachte Ruben Goncalves. Tijdens de vondst werd in opdracht van de politie de telefoon van Primchand op speakerphone gezet, waardoor het gesprek tussen Primachand en Goncalves kon worden afgeluisterd. Zodoende werd Goncalves ook aangehouden.
De magistraat veroordeelde het brein tevens recidivist Raymond Harkisoen tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 jaar met aftrek en een geldboete van SRD 20.000, te vervangen door 1 jaar hechtenis. Aan deze verdachte wordt invoer van bijkans 49 kilo coke verweten en ook invoer van 141 gram hennep. Uit verklaringen van de medeverdachten blijkt dat 2 kilo van de coke bestemd was voor de verdachte Ishwardath Balkoe. Ook is tijdens het onderzoek naar voren gekomen dat er mobiele telefoons binnen het cellenhuis werden gesmokkeld. Harkisoen is reeds eerder veroordeeld geweest ter zake Wet Verdovende Middelen. De rechter merkte op dat de verdachte niet geleerd heeft van zijn vorige straf. Desondanks week de magistraat af van de strafeis van de officier van justitie. In deze zaak had het OM 10 jaar gevorderd.
Ishwardath Balkoe kreeg een onvoorwaardelijke celstraf van 4 jaar met aftrek en een geldboete van SRD 2000, te vervangen door 8 maanden hechtenis. De strafrechter hield rekening met de persoon van de verdachte. Hij is nooit eerder in aanraking gekomen met de justitie. En deze verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan medeplichtigheid van invoer van bijkans 49 kilo coke. Balkoe werd op 18 september 2011 aangehouden.
Goncalves werd dezelfde dag van de vondst aangehouden, namelijk op 15 september 2011. Deze verdachte werd voor 6 jaar veroordeeld. Hij is ook first offender. De rechter achtte zowel invoer van de cocaïne als van marihuana wettig en overtuigend bewezen. Goncalves moet ook nog een boete van SRD 2000 betalen. Indien hij daaraan niet voldoet, moet hij 8 maanden cel uitzitten.
De verdachte Richard Wiliams had tot tweemaal toe SRD 500 ontvangen voor zijn diensten. De rechter bestrafte hem voor 4 jaar met aftrek en een geldboete van SRD 2000, subsidiair 8 maanden hechtenis.
De 2 verdachten, Martodimedjo en Primchand, die tijdens de vondst werden aangehouden, kregen respectievelijk een straf opgelegd van 5 jaar en 4 jaar. De boete is ook respectievelijk SRD 2000, subsidiair 8 maanden, en SRD 3000, te vervangen door 1 jaar. Advocaat Himradj Matawlie die de verdachte Balkoe juridisch bijstaat, geeft desgevraagd Dagblad Suriname aan dat zijn cliënt in hoger beroep gaat.

Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: