KTPI terug naar Nieuw Front?

KTPI-voorzitter Willy Soemita bij de VHP Divali lunch tussen NPS-voorzitter Gregory Rusland en oud-VHP-voorzitter Ramdien Sardjoe
KTPI-voorzitter Willy Soemita bij de VHP Divali lunch tussen NPS-voorzitter Gregory Rusland en oud-VHP-voorzitter Ramdien Sardjoe
De aanwezigheid van de top van de politieke partij KTPI tijdens de VHP Divali lunch zondag in het partijcentrum De Olifant, viel menigeen meteen op. Niet alleen voorzitter Willy Soemita van deze coalitiepartij was aanwezig, maar ook toppers als Robby Dragman en oud RGB-minister Simon Martosatiman gaven acte de presence. De mogelijkheid dat KTPI een van de nieuwe partners wordt in de nieuwe te vormen Nieuw Front-combinatie, is niet uitgesloten. Nieuw Front- teven VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft al kenbaar gemaakt dat deze combinatie, hetzij onder een nieuwe naam, de komende verkiezing zoveel mogelijk in tact blijft. Ook komen er nieuwe partners bij.
Voorzitter van de KTPI, Willy Soemita, ontkent in alle toonaarden dat zijn aanwezigheid gestoeld is op politieke gronden. Enige samenwerking met de VHP of het Nieuw Front, hiervan is er geen sprake. Hij verklaarde tegenover Dagblad Suriname dat hij aanwezig was, omdat hij een uitnodiging had gekregen. ‘Het heeft niets te maken met de politiek.’ Volgens Soemita geeft hij al een aantal jaren gehoor aan de uitnodiging van de VHP door aanwezig te zijn in de Olifant. Omdat de viering van Divali een nationale en religieuze feestdag is, heeft hij geen moment geaarzeld om geen gehoor te geven aan de uitnodiging. ‘Ook al ben ik een moslim. Ik heb respect voor alle geloofsovertuigingen. Waarom zou ik geen respect mogen hebben. Daar zit toch geen kwaad in?’
Dagblad Suriname sprak met VHP-topper Asis Gajadien, een van de organisatoren van deze lunch. Hij legt uit dat de VHP prominenten van andere politieke partijen met wie er uitwisselingsactiviteiten worden ontplooid, heeft uigenodigd. Deze hebben allemaal gevolg gegeven aan de uitnodiging. Hiertoe behoorde de partners NPS, SPA, DA’91 en overige politieke partijen waaronder de BEP en de KTPI. Dat de VHP samenwerking zal aangaan met de partijen die tot nog toe geen deel uitmaken van het Nieuw Front, dit kan nog niet aangegeven worden in dit stadium. ‘We voeren gesprekken met verschillende politieke partijen.’
De KTPI is bijna niet gaccommodeerd in de huidige regeringscoalitie. Ze hebben 2 zetels, die op naam zijn van Oesman Wangsabesari en Refano Wongsoredjo. Bekend is dat Wangsabesari zich afscheidt van Soemita en opereert onder de beweging KTPI Nieuwe Stijl. Wongsoredjo volgde ook deze weg. Hoewel men meent de strijdbijl begraven te hebben, in de praktijk is daarvan weinig te merken. Bij het aantreden van deze regering kreeg de KTPI het ministerie van RGB toegewezen. Nadat twee ministers van deze partij, Martinus Sastroredjo en Simon Martosatiman, de laan werden uitgestuurd door president Desi Bouterse, nam de NDP dit ministerie over. De groep Wangsabesari kreeg toen het ministerie van Sport- en Jeugdzaken toegewezen. De groep Soemita werd gepasseerd.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: