BEP-voorzitter:‘Breeveld komt met drogredenen voor duaal kiesstelsel’

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe redenen die Carl Breeveld heeft aangehaald om het huidig kiesstelsel te vervangen met een duaal stelsel, kan niet door de beugel bij Celsius Waterberg, voorzitter van de politieke partij Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP). ‘Ik heb geen problemen met het voorstel van de DOE-voorzitter, maar wel met de redenen die hij aanhaalt. Het zijn drogredenen’, zegt Waterberg. Breeveld vertelde donderdag in de DNA tijdens de algemene politieke beschouwingen dat het huidig kiesstelsel niet evenredig is. Hij vergeleek daarbij het aantal stemmen van DOE, BVD en A-Combinatie. Met ongeveer 12.000 stemmen haalde DOE 1 zetel, de BVD 0 en A-Combinatie 7 zetels.
Waterberg vindt deze uitleg van Breeveld geen vergelijking waard. ‘Het is geen goede vergelijking. Hiermee gooi je zand in de ogen van de kiezers’, vervolgt de BEP-voorzitter. ‘De A-Combinatie had door omstandigheden tijdens de verkiezingen van 2010 niet in alle districten kunnen meedoen. DOE en BVD hadden die mogelijkheden wel. We hebben in 4 districten 12.000 stemmen gehaald. Ze hebben landelijk (10 districten) 12.000 gehaald. Dan kan je geen vergelijking maken tussen AC en DOE’, zegt Waterberg. Als we in Paramaribo, Wanica, Commewijne en Para ook hadden meegedaan, dan hadden we veel meer stemmen en zetels behaald.’
Waterberg verduidelijkt dat meer stemmen niet automatisch betekent meer zetels. ‘Op zo een manier zou elke partij in Coronie dan een zetel kunnen halen. Waarom doen niet alle partijen dan mee in Coronie’, vraagt hij zich af. Het huidig stelsel vindt hij niet oneerlijk. ‘Een zetel behalen in Paramaribo is goedkoper dan een zetel behalen in het binnenland. De campagnevoering in het binnenland is heel erg duur. Het kost je ook tijd en moeite’, geeft de BEP-topman aan. Hij geeft ook aan niet bang te zijn voor een duaal kiesstelsel. ‘Het zal beslist niet in het nadeel van de BEP uitkomen’, zegt Waterberg tot slot.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!