Scholen vieren Divali

Scholen vieren díválífeest feestHet Divali-feest is door diverse scholen van de gemeente Sanatan Dharm op vrijdag 1 november op hun eigen wijze gevierd. Op de scholen en in tempels is er gebeden voor de eenheid, saamhorigheid en voorspoed van onze Surinaamse samenleving. De Shri Hanumanschool te Pad van Wanica had een gebedsdienst, waar alle klassen actief bij participeerden. De Gobindschool van de Matauliweg ging met 280 leerlingen naar de Krishna Mandir te Vierde Rijweg, alwaar pandit Mahadew Misier in gebed ging voor alle leerlingen, leerkrachten en ouders. De Shri Vishnuschool ging met ongeveer 430 leerlingen naar de hoofdmandir aan de Koningstraat, alwaar er een gebedsdienst is gehouden onder leiding van pandit Surendra Patandin, die tevens voorzitter is van de priesterraad van de gemeente Sanatan Dharm.
De pandit gaf uitleg over het Divali lichtjesfeest, zijnde een overwinningsfeest van het goede op het kwade, van het licht op de duisternis en van kennis op onwetendheid. Licht staat voor het goede (het positieve, het mensvriendelijke). Duisternis staat voor het kwade, (het negatieve, voor datgene wat mensonvriendelijk is). Divali wordt gevierd op de donkerste nacht van het jaar. Na de pandits toespraak brachten de leerlingen van de school zelf lofliederen ten gehore, waarna het schoolhoofd, mw. Ramdin, een Divali-boodschap uitsprak. Daarna overhandigde OHM -ondervoorzitter Bhagwan Gangaram Panday 400 folders met het ochtendgebed als bijdrage voor het vak Godsdienst.

error: Kopiëren mag niet!