RGD-actie opgeschort

Vanaf vandaag zijn de RGD-artsen weer aan het werk. De acties worden beëindigd, omdat er rekening wordt gehouden met de verantwoordelijkheid naar de gemeenschap toe. De RGD-artsen zijn zich ervan bewust dat zulke acties een enorme impact hebben op de gemeenschap. De tweede reden voor het opschorten van de acties komt vanwege de interventie van de vicepresident en de minister van Volksgezondheid. ‘Dit heeft een goede basis gelegd om weer tot een normale discussie te geraken. We hebben nu wel de indruk dat we serieus worden genomen’, zegt Jules Cruden, woordvoerder van de RGD-artsen.
Gisteren was het bestuur van de RGD-artsen in een gesprek met de vicepresident en de minister van Volksgezondheid, Michael Blokland. Hierna zijn de voorstellen voorgelegd aan de algemene ledenvergadering. Het bleek een complex voorstel te zijn en er waren twee dagen nodig om na te gaan of de artsen met het voorstel konden leven. Wat het voorstel precies inhoudt, wilde Cruden niet prijsgeven. Vandaag zullen het bestuur van de RGD en de minister het gesprek vervolgen.
De RGD-artsen die sinds dinsdag het werk hebben neergelegd, hebben hun werktijd nuttig besteed. ‘Tijdens de actie-uren werden er presentaties gehouden over onderwerpen die gerelateerd zijn aan gezondheid.’
De artsen die sinds dinsdag in actie waren, eisen extra inkomsten op waarop zij menen aanspraak te maken vanwege de nieuwe werkverhoudingen die de Staat met de ‘Self Reliance-patiënten’ is aangegaan. Het nieuwe zorgstelsel voorziet in gratis gezondheidszorg en medicamenten aan schoolgaande kinderen van 0-16 jaar en aan alle seniore burgers vanaf de leeftijd van 60 jaar, ongeacht of deze laatste groep wel of niet actief heeft deelgenomen aan het arbeidsproces buitenshuis. Door deze nieuwe regeling puilen de verschillende RGD-poli’s dagelijks uit van de vele patiënten. Ook de apotheken moeten nu dagelijks zonder enige bijbetaling veel meer medicamenten verstrekken. Over zijn algemeenheid bekeken is de Surinaamse burger vanwege deze nieuwe regeling, er beter op geworden.

error: Kopiëren mag niet!