Staatsolie en Centrale Bank van Suriname in basketbalfinale

Het CTSS-Plus krijgt donderdag een nieuwe basketbalkampioen. Titelverdediger Rosebel Gold Mines N.V. moest zondagavond met 33-45 zijn meerder erkennen in Staatsolie. Het was vanaf het begin tot het eind een zwaar bevochtigen strijd waar de vonken soms letterlijk er vanaf vlogen. Door zich in elke kwart steeds de sterkere te tonen, 13-12 na tien minuten, 25-20 bij de rust en 31-25 na een half uur basket, plaatsten de olie-boorders zich uiteindelijk voor de finale. Dwight Plak, debutant in dit toernooi, etaleerde voor de tweede game op rij heel mooi spel. Hij noteerde tien punten. Hij gaf daarmee goede ondersteuning aan zijn Staatsolie collega’s Clifton Bendt (veertien punten) en Raymon Blakes (dertien punten). De onttroonde kampioen werd geleid door Marlon Maatrijk, die twintig punten voor zijn rekening nam.
Later op de avond plaatste Centrale Bank van Suriname zich als tweede voor de finale door Energie Bedrijven Suriname (EBS) met 58-43 het nakijken te geven. De moederbank leek in het begin, wederom dankzij formidabel spel van Harold Blokland (negentien punten) en Stefano Eudoxie (tien punten) op een makkelijke zege af te stevenen, maar toen EBS in de tweede helft uit een ander vaatje tapte, werd het alsnog spannend. Ondanks verwoede pogingen van Sergio de Jong (twaalf punten), Clifton Pelman en Jermain Benn ( elk tien punten) kwam de stroomleverancier niet dichter dan 26-32.
Overige wedstrijden
In de andere krachtmetingen van de avond versloeg Telesur de basketballers van de Fernandes Group met 57-44 en ging de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) met 52-36 langs het Staats Ziekenfonds (SZF). Makkelijk kreeg Telesur het niet. Fernandes Group paste halverwege de derde kwart een full court press toe op Telesur, waar Earl Jones en Marciano Zaalman de enige gevaarlijke mannen waren. Dit wierp gelijk zijn vruchten af en een 26-21 achterstand werd omgezet in een 32-36 voorsprong. Maar in de laatste periode viel de druk weg en konden Jones (uiteindelijk 30 punten) en consorten de strijd naar hun hand leggen. Miguel Pansa noteerde 16 punten voor Fernandes Group. Het lukte SZF niet , ondanks verwoede pogingen van Hailey Sumter (dertien punten, inclusief een dunk), om roet in het eten van SLM te gooien. De vertrouwde vleugels misten op gezette tijden zelfs ook stuwkracht in de aanval, maar een scherpe Gregory Weidum maakte dat allemaal goed door achttien punten voor zijn rekening te nemen.
De matchups: finale: Staatsolie – CBvS; 3e/4e: EBS – Rosebel Gold Mines N.V.; 5e-6e: SLM – Telesur; 7e/8e: SZF – Fernandes Group.

error: Kopiëren mag niet!