Alcohol onderdeel gezonde levensstijl?!

Alcohol onderdeel gezonde levensstijl 2
Alcohol onderdeel gezonde levensstijl 3
Alcohol onderdeel gezonde levensstijl 1‘Public announcement’ over weinig alcohol drinken slaat plank mis
De Nationale Assemblee heeft in samenwerking met de Paho (Pan American Health Organisation), Unicef en het UNDP een aantal spotjes gelanceerd die de Surinaamse bevolking moeten gaan stimuleren een gezondere leefstijl te gaan hanteren. In één van de spotjes is het Palu-parlementarier Henk Ramnandanlal die een gezonde levensstijl promoot. Daarbij zegt hij: Leef gezond, niet roken en weinig alcohol drinken.
Wij kampen in Suriname met een groot probleem waarbij aardig wat verkeersongevallen alcoholgerelateerd zijn. Veel mensen drinken en rijden. Dit wordt door de politie ook gekenmerkt als een probleem volgens de Dienst Voorlichting van het Korps Politie Suriname. En tegen die mensen wordt gezegd: ‘weinig drinken’. Veel mensen drinken bier vanaf 10 uur in de ochtend, tegen hen wordt ook gezegd: weinig drinken. Sommigen vinden dat het drinken van alcohol met die zin van Ramnandanlal oogluikend wordt toegestaan. Anderen vinden dat het ongepast is dat een parlementariër zegt ‘weinig drinken’ en dat hij had moeten zeggen ‘niet drinken’. Is het überhaupt wel nodig alcohol op te nemen in een campagne die gaat over een gezonde levensstijl?
Een glaasje wijn mag
Volgens Jenny Simons, DNA-voorzitter en ook te zien in haar eigen spotje waarin zij praat over meer bewegen, gaat het om alcoholgebruik en niet om alcoholmisbruik. “Alcohol wordt pas een probleem, als je het teveel gebruikt of als je het gebruikt voor je gaat rijden. Een glas wijn bij een maaltijd waarna je misschien gaat rondlopen, dansen of slapen, hoeft geen probleem te zijn, noch voor je gezondheid, noch voor anderen. Alcohol wordt pas een probleem als je het onverstandig gebruikt. En daarom zegt hij dat je weinig moet drinken. Hij gaat niet nog andere verhalen erbij kunnen vertellen, zoals niet als je rijdt enz.. Het is een korte spot. Dus hij zegt ‘weinig drinken’. Hij kan niet zeggen je moet geen alcohol gebruiken, omdat dat niet waar is. Er zit zelfs in sommige medicijnen een beetje alcohol. Er zijn mensen die zeggen ‘ik gebruik niet’, dat is goed. Maar er zijn mensen die een beetje alcohol drinken. Ik drink zelf drie, vier keer per jaar een half glaasje wijn, geen enkel probleem!” Het is inderdaad algemeen bekend dat een glaasje wijn niet schadelijk is, maar hoeveel mensen in Suriname drinken wijn?
Wilhelminastraat
Elke zaterdag staan er op diverse locaties in de stad jongeren die samenkomen en bier drinken, soms ook whisky. Ze komen bij elkaar en de djogo’s staan gewoon op de auto’s. Soms wel drie flessen bij een groepje van 3. Dat is 1 liter per persoon. Dat zijn ook mensen die de spotjes zien van Ramnandanlal. Wie weet drinken ze in hun beleving weinig en stappen ze daarna vrolijk achter het stuur!
Alcohol is een gif
Mevrouw Braam van het Bureau Alcohol en Drugs heeft de spotjes niet gezien, maar vertelde ons meer over alcoholgebruik en alcoholmisbruik. “Laat ik voorop stellen dat het gezond is om geen alcohol te gebruiken. Als je dat toch wel gebruikt, is het voor een vrouw 1 alcoholhoudende drank per dag, voor een man 2. Maar dan moet je tussen die dagen door wel een pauze nemen, dan kom je niet in de problemen. Alcohol is over het algemeen slecht, het is een gif. Natuurlijk zetten ze allerlei producten erbij zodat het drinkbaar word, puur alcohol is een gif. Als je daar grote hoeveelheden van binnen krijgt, kan het een gevaar vormen voor de gezondheid. Iemand die veel alcohol drinkt, kan problemen met de lever krijgen. De hersenen kunnen ook worden aangetast, je hart en je maag en je nieren ook. Dat zijn de organen die worden aangetast als je teveel alcohol nuttigt.” Daarnaast beïnvloedt het ook de mensen om de gebruiker heen. “Mensen zijn een gevaar in het verkeer, het kan thuis leiden tot huiselijk geweld.” Ook is het volgens Braam zo dat veel mensen zelf het probleem willen aanpakken, maar dat ze al vrij snel in hetzelfde patroon vervallen.
Recente studie
Als we kijken naar een recente studie over de effecten van drugs op anderen en op de persoon zelf, staat alcohol helemaal bovenaan, zelfs boven heroïne en cocaïne. Als het gaat om het effect op de gebruiker zelf is het nummer vier op de lijst. Het betreft hierbij een studie in Engeland maar dat wil niet zeggen dat de cijfers niet een waarschuwing kunnen zijn voor ons als Surinamers. De studie gaat namelijk over de effecten op een persoon en de mensen om die betreffende persoon heen.
Men staat er niet bij stil
Volgens Braam staan mensen er niet bij stil wat alcohol teweeg kan brengen als je het overmatig gebruikt. “Mensen kijken gewoon om zich heen en zeggen dat we geen alcoholprobleem hebben in Suriname. Maar als je kijkt naar de mensen die zich aanmelden bij de diverse instellingen zie je mensen die echt in de problemen zijn geraakt door alcohol. Iets wat speelt bij alcohol is dat het een vrij lange periode heeft voordat men kan zeggen dat iemand alcoholist is. Vaak beginnen mensen te drinken als ze in de tienerjaren zijn, en het probleem begint dan pas als ze rond de 45 of 50 zijn. Het probleem wordt onderschat. Als men een keer zou gaan testen in het verkeer, op bijvoorbeeld een zaterdagavond, hoeveel de mensen hebben gedronken dan zou men schrikken over hoeveel mensen onder invloed in de auto stappen en gaan rijden.”
Rijk aan calorieën
In principe is het idee achter de spotjes goed maar slaat Ramnandanlal een beetje de plank mis met die ene zin. ‘Weinig’ is een relatief begrip. De één drinkt weinig als hij tien glazen bier op heeft en kan dan nog normaal functioneren. De ander kan na het drinken van een glas al helemaal doorslaan. Veel beter was om het onderwerp helemaal niet aan te stippen, maar zich te richten op een eruit voortvloeiend probleem zoals het rijden onder invloed. Binnen een gezonde levensstijl, hetgeen men wil promoten met de serie ‘public anouncements’, is het drinken van alcohol absoluut niet nodig en wordt het zelfs afgeraden, omdat het rijk aan calorieën is. Noem het dan ook niet!

error: Kopiëren mag niet!