Urmila Joella-Sewnundun wil weer terug als minister

Urmila JoellInformatie heeft Dagblad Suriname bereikt dat Urmila Joella Sewnundun, die in de periode van de Nieuw Front regering heeft gediend als minister van Binnenlandse Zaken, weer een ministerspost wil indien de VHP in het machtscentrum mocht belanden in 2015. Zij zou ondersteund worden door andere VHP’ers. In een eerder vraaggesprek gaf VHP-voorzitter Chandrikapersad Santoki te kennen dat alle personen die voorgedragen worden, moeten voldoen aan een aantal eisen. Deze zijn allemaal vastgelegd in een profiel.
Na de vervroegde verkiezingen van 2000 kwam het Nieuw Front, waar de VHP deel van uitmaakt, weer terug in de regering en in het nieuwe kabinet werd Joella-Sewnundun minister van Binnenlandse Zaken. Begin augustus 2006 werd bekend dat Joella-Sewnundun de opvolger zou worden van Edgar Amanh, de Surinaamse ambassadeur in Nederland. Net als Amanh werd zij kandidaat gesteld door de VHP. Zij werd de eerste vrouwelijke ambassadeur op deze voor Suriname belangrijke diplomatieke post.
Joella-Sewnundun keerde terug naar Suriname als ambassadeur voor haar gebruikelijke termijn was afgesloten en wel voor de algemene verkiezingen. Zo richtte zij het verzoek van detacheringsbeëindiging aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op 3 maart 2010 vond in verband met haar dienstbeëindiging een afscheidssamenzijn plaats in haar residentie te Den Haag. Toen gonsde het van de geruchten dat Joella een comeback wilde maken in de politiek. Daarom keerde zij vlak voor de verkiezingen in mei 2010 terug naar Suriname. Regulier zit een ambassadeur aan voor vier jaren. Zij werd in december 2006 beëindigd. Haar termijn zou in december 2010 verstrijken. Joella-Sewnundun keerde 9 maanden eerder terug naar Suriname.
Eugene Van der San, directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden op het kabinet van president Desi Bouterse, had haar indertijd voor varken uitgemaakt. Dit vond plaats in januari 2011. ‘Mi no e’ wroko ondro wan agu’, liet hij uit zijn mond optekenen. Dat deed de topman op het kabinet toen hij commentaar leverde op een redactioneel stuk in Dagblad Suriname. Van der San noemde ex-minister Urmila Joella-Sewnundun een agu (varken). Dit deed hij ondanks aanmaningen van de perschef van het kabinet toch enkele keren. Gedurende haar bewind had Joella-Sewnundun hem namelijk uit zijn functie ontheven. ‘Luku Joella fesi gi mi’, zei Van der San. ‘Joella is een varken en ik werk niet met varkens.’ Van der San heeft eens op het ministerie van Binnenlandse Zaken gewerkt.
Binnen VHP kringen bestaat ook de opvatting dat Joella-Sewnundun altijd op de eerste rij wil zitten voor niets doen. Het politieke veldwerk wordt verricht door haar echtgenoot. Zijn groep wordt ook wel de ‘Benies Park-groep’ genoemd.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!