Slippers en hakken

slippersEr is de laatste jaren een grote keus aan schoeisel in Suriname, van slippers tot hoge hakken. Men hoeft ook niet speciaal naar een schoenenwinkel te gaan, want de supermarkt heeft vaak een hoekje met schoenen. De kwaliteit van het gros van het aangeboden schoeisel in ons land is echter ver te zoeken.
Wat inderdaad prettig is, is dat er een ruime keuze beschikbaar is, voor zowel de grote als de kleine beurs. In een tropisch land als Suriname is het praktisch om met slippers rond te lopen. Ze zijn er ook in allerlei leuke modellen en kleuren. De tieners en volwassen dames kunnen verder ook hun hart ophalen als het gaat om schoeisel met hakken. De harde realiteit is dat slippers vaak een te slappe zool hebben en de hoge haken eerder een te harde.
Klachten
Joan Wijdh-Codrington, medisch pedicure, ziet diverse vrouwen maandelijks haar salon binnenkomen voor een voetbehandeling. Ze weigeren de hakhoogte van hun schoenen te veranderen of afwisseling erin te hebben, waardoor er likdoorns ontstaan. Ook de bekende hallux valgus, een standsverandering waarbij de grote teen over de tweede teen wil gaan zitten en er een knobbel aan de zijkant van die grote teen te zien is, zorgt voor veel ellende. Dacht men voorheen dat het ontstond door veel te smalle schoenneuzen, nu blijkt uit onderzoek dat het niet zo is. Wat wel zo is, is dat tenen moeten kunnen bewegen in de schoen en niet erin gepropt moeten worden zoals je vaak genoeg ziet.
“Velen klagen over vermoeidheid in de benen tot zelfs pijnlijke kuiten en dat komt echt omdat ze met high heels blijven lopen”, geeft Wijdh-Codrington aan.
Goed schoeisel
Volgens Guillaume Kempes, orthopedisch adviseur en schoentechnicus, letten de volwassen Surinamers niet op de kwaliteit en degelijkheid van de schoenen. Ze letten vooral op uiterlijk en dan op de prijs. De maximale hoogte van een hak varieert van 2 tot 3 cm gelet op de stand van het menselijk lichaam. Deze hoogte plaatst ons in de zogenaamde natuurlijke stand (rechte lijn). Niet te veel belasting op de bal van de voet (voorvoet) wat voor klachten zorgt. Die hoogte is ook niet te laag, waardoor er te veel druk ontstaat op de hielen en trekkracht op de achillespees (achterpartij). Kempes geeft verder mee dat een naaldhak een kleiner draagvlak heeft dan een blokhak en daardoor instabiel is. Voor korte draagmomenten bijvoorbeeld op een feest zou het nog kunnen. Je zou dus echt niet uren moeten feesten! Een blokhak is beter voor iets zwaardere dames en geeft meer rust tijdens het lopen bij de voorvoet en tenen. De sleehak heeft van alle drie het beste draagvlak, aangezien de gehele achtervoet perfect wordt ondersteund. Maar dames, we hebben het dan niet over die torenhoge sleetjes maar die van hooguit 3 cm hoogte.
Acht belangrijke kooptips voor de volwassen vrouw
1. Koop schoenen het liefst rond het middaguur. Je voeten kunnen in de loop van de dag wat uitzetten.
2. Geen slappe schoenzolen (zie foto buigtest).
3. Niet te klein en te smal schoeisel kopen. Je moet zeker 1 cm extra ruimte bij de tenen hebben.
4. Stevige achterkap voor de stabiliteit van de hielen. De voet blijft dan in de schoen.
5. Maximale hakhoogte 2-3 cm.
6. Loop een tijdje met het schoeisel in de winkel. Koop alleen als het direct goed zit.
7. Kies voor goede kwaliteit (liefst leren schoenen).
8. Bij gebruik van inlegzolen, let er dan op dat het schoeisel een binnenzool bevat die verwijderd kan worden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: