Santokhi: ’Luxe van beveiliging ver buiten proporties van Surinaamse realiteit’

Ex-minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie is de mening toegedaan dat staatshoofden wel goed beveiligd mogen worden. De onderraad van ministers voor aanbestedingen en gunning, onder leiding van vicepresident Robert Ameerali, heeft goedgekeurd dat een ‘Cadillac Escaldes ESV-Limousine Conversion 2013’ wordt aangeschaft voor president Desi Bouterse. Hiermee is een bedrag van ruim SRD 1.1 miljoen gemoeid. Het kabinet van de president heeft een aanvraag ingediend op 21 juni dit jaar. Het gaat om een bepantserd voertuig. Op 27 juni is het voorstel goedgekeurd door de ministers van de onderraad. Echter zegt de voormalige Juspol-topman dat de luxe van deze beveiliging ver buiten de proporties van de Surinaamse realiteit en het Surinaams financieel vermogen is.
‘Suriname kampt met financiële problemen. Daarnaast zegt deze regering dat Suriname veilig is en dat er niks aan de hand is met de veiligheid. Waarom dan zo een luxe en dure investering in beveiligingsauto’s ?’, vraagt Santokhi zich af. ‘Waarom doe je dat middels verkaveling van de offertes, om onder de rechts- en comptabele regel van openbare inschrijving te blijven? Hoe heeft de selectie van de bedrijven/leveranciers plaatsgevonden? Wat is de record en expertise van het bedrijf dat zal leveren in de branche van “beveiligingsauto’s? Allemaal vragen die de samenleving het gevoel geven van dat Suriname inderdaad heel onveilig is geworden, en dat slechts enkelen het recht hebben op veiligheid in het land.’ Santokhi vraagt zich af waarom het geld niet gebruikt wordt voor de veiligheid van de samenleving? De ex-bewindsman zegt dat weer enkele personen geld zullen maken bij de aankoop van deze auto’s. Melvin Linscheer, hoofd Bureau Nationale Veiligheid (BNV), gaf in een radioprogramma te kennen dat er in totaal 6 gepantserde voertuigen gekocht zullen worden. Volgens Santokhi is er sprake van slecht en onbehoorlijk bestuur, daar de regering doorgaat met haar niet-transparant beleid en het niet afleggen van verantwoording over het gebruik van gelden die toebehoren aan de samenleving.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!