Regering maakt SRD 13 miljoen vrij voor kindertehuizen

De regering heeft serieuze stappen gezet om de zorg van kinderen in kindertehuizen naar een hoger niveau te tillen. Hiertoe is de tweede halfjaarlijkse subsidie over 2013 voor 50 residentiële kinderinstellingen, van 13 miljoen SRD donderdag ter beschikking gesteld. Vandaag heeft het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting de instellingen in Ballroom Torarica hierover en over een nieuw op te zetten structuur voor kinderinstellingen geïnformeerd.” Wij hebben als regering gesteld dat de zorg van kinderen in te huizen staatszorg is” zegt minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.
Volgens de bewindsvrouwe was de noodzaak hiertoe groot omdat vele van deze instellingen weinig tot geen donaties meer genieten van derden met alle gevolgen van dien voor de kinderen. “Voorts moet deze stap van de regering ook gezien worden als voorloper van de ontwerpwet Opvanginstellingen om ordening te brengen binnen deze zorginstellingen. Het is de bedoeling om te komen tot een kwalitatieve en goede zorg binnen de sector. De regering cq het ministerie van Sozavo komt per 1 januari 2014 met een geheel nieuwe organisatie voor deze zorgsector. Deze plannen voor een nieuw zorgbeleid wordt thans uitgewerkt door het ministerie in samenwerking met de tehuizen en de aangetrokken consultant ”zegt de minister
Aan de 50 instellingen werd tijdens de ontmoeting van vandaag gevraagd om hun administratieve zaken zoals de opgaaf van personeel, het aanmaken van een eigen bankrekening zo snel als mogelijk in orde te maken zodat het subsidie geld kan worden overgemaakt door de staat. Op 7 juli hadden de residentiële instellingen voor kinderen al de eerste trance aan subsidie over 2013 ontvangen. De regering had toen 5 miljoen SRD ter beschikking gesteld voor deze tehuizen zegt de minister. “Terwijl we bezig zij te werken aan een nieuw structuur krijgen de tehuizen nu 13 miljoen om het hoofd boven water te houden. Het is belangrijk dat de tehuizen de opgevraagde gegevens op sturen zodat het geld aan hen kan worden toegekend, benadrukt de minister.
Regeringsadviseur Eddy Jozefzoon, die de bijeenkomst met de instellingen ook bijwoonde hoopt dat het geld daadwerkelijk de kinderen te goede zal komen. Volgens gaat met de invoering van het nieuw zorgstelsel voor kinderen in residentiële instellingen veel onderzoek gepaard. De feedback met de instellingen is daarom uitermate belangrijk.

error: Kopiëren mag niet!