Prijs komkommer aan de hoge kant

Waar voorheen voor een bedrag van SRD 0,50 al een komkommer te verkrijgen was, moet men thans SRD 1 neertellen voor een kleine komkommer. De komkommers die groot qua omvang zijn, kosten SRD 1,50. Volgens de voorzitter van Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Bajnath, is dit beslist geen onbekend verschijnsel. ‘U moet opletten, volgend jaar tegen deze tijd gaat komkommer weer duur zijn.’
De prijsstijging heeft ook te maken met de Hindoe-feestdagen in deze periode. Het ‘negen dagen vasten’ met zoetigheid en fruit of het nuttigen van vegetarisch voedsel is achter de rug. Gedurende deze periode wordt veel komkommer gebruikt. Niet slechts als voedsel, maar ook om deze te offeren gedurende de rituelen.
Verder is het Divalifeest over een week. Ook enkele dagen voor Divali zijn de Hindoe-gelovigen vegetarisch en worden er zoetigheden en fruit geofferd. Bajnath voorspelt dat de hoge prijs zal aanhouden, totdat er geen regenperiode aanbreekt. De hitte van de afgelopen periode heeft ook erin geresulteerd dat de planten minder vruchten hebben gedragen. De hitte vraagt namelijk om meer onderhoud.
Bajnath legt er de nadruk op dat de prijs van vrijwel alle groentesoorten de lucht in zijn gegaan behalve die van kouseband en bladgroente. Kouseband en bladgroente hebben zich goed weten te bedruipen gedurende de afgelopen regenperiode. Indien de droogte blijft aanhouden, vreest Bajnath ervoor dat de prijs hoger zal worden. Mocht er regen vallen, dan kan de prijs weer stabiel worden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!