Rechter tikt politieman op de vingers

De 28-jarige autobestuurder Gregory S., die al vanaf zijn 17de jaar zonder in het bezit te zijn van een rijbewijs deelneemt aan het verkeer, heeft op 13 mei 2013 de 62-jarige voetganger Victor Hunter op de hoek van de Kwatta- en Grandoweg aangereden. Het slachtoffer stierf de volgende dag in het ziekenhuis. Hij staat geregistreerd als de 20ste verkeersdode voor dit jaar. De autobestuurder Gregory reed na de aanrijding aan de Kwattaweg door en liet het slachtoffer in hulpeloze toestand achter. Hunter werd met zware letsels opgenomen in het ziekenhuis, maar redde het niet. Na intensief speurwerk van de politie werd het betreffende voertuig aangetroffen bij een woning aan de Sophia’s Lustweg. Het voertuig vertoonde bloedsporen en een van de ruiten was kapot.
Gisteren zijn drie getuigen gehoord in deze strafzaak. De eerste getuige, een politieman, verklaarde dat hij gelijk na het incident naar de plaats van delict was geweest. Hij had geen remsporen aangetroffen. Van een getuige die ook politieman is, vernam deze agent dat de autobestuurder de voetganger op de berm had onderschept. Hierna werd de getuige gehoord die het geval had meegemaakt. Hij verklaarde dat hij zich voor een supermarkt bevond. Hij zag de auto en op het moment dat hij de weg overstak, hoorde hij een klap. De getuige keerde zich om en zag dat de zwarte Toyota Spacio een voetganger had aangereden. Volgens zijn verklaring was de voetganger op de berm. Deze verklaring van de getuige wordt door de verdachte tegengesproken. De verdachte verklaarde dat de voetganger de weg overstak. Het moment toen hij de man zag, was het te laat. De bestuurder verklaarde dat hij van zijn kant getracht had om de aanrijding te voorkomen. Hij week daarom af van zijn rijhelft naar de linkerzijde. Maar op dat moment zag het slachtoffer het gevaar ook aankomen en sprong gelijk ook plotseling linksaf.
Het slachtoffer kwam terecht op de motorkap van het voertuig.
De derde getuige, een brigadier, heeft een schetstekening van de situatie gemaakt. Hij legde de rechter uit dat hij samen met zijn collega’s de volgende dag naar de plaats van delict was geweest. Merkwaardig is dat deze politieman wel een remspoor van 6,1 m had aangetroffen op het wegdek. Deze laatste getuige merkte op dat indien de bestuurder naar rechts zou zijn uitgeweken, hij de aanrijding had kunnen voorkomen. De rechter nodigde de eerste getuige, de politieman, weer uit. Uit het dossier blijkt dat de verbalisant getekend heeft dat hij het remspoor heeft gezien. Dit is in het proces-verbaal welke door de brigadier is opgemaakt aangegeven en aangetekend is dat ook hij alles heeft waargenomen, dus ook het remspoor.
Kantonrechter Daniëlle Karamatali merkte op dat de politieman in het vervolg beter moet letten op zaken. Het lijkt erop dat twee politiemannen het spoor hebben waargenomen, maar nu blijkt dat het niet zo is. De verbalisant moest in dit geval een referte of een opmerking hebben opgemaakt, waaruit zou moeten blijken dat hij het remspoor en andere zaken niet had waargenomen. De aanrijding had zich omstreeks 22.45 uur voorgedaan. Op de vraag van de rechter gaf de brigadier aan dat het wel mogelijk is dat het slachtoffer de weg overstak ten tijde van de aanrijding. Deze bewering staafde hij aan de hand van het remspoor. Zoals de verdachte beweert, moet hij naar links zijn uitgeweken voor de voetganger. In deze zaak staan de verklaringen op twee tegen twee. De politieman die gelijk na het verkeersongeval op de plaats was geweest en de getuige die het geval zou hebben meegemaakt, verklaren dat het slachtoffer op de berm is aangereden. Terwijl de verdachte en de brigadier van politie juist verklaren dat het slachtoffer de weg overstak. De magistraat verdaagde deze zaak tot 28 november. Op die dag wordt de verdachte gehoord. Hangende het verdere onderzoek blijft Gregory in arrest.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: