Zwarte Piet, gezeur of niet?

1 zwarte piet, gezeur of nietRuim anderhalve maand van te voren is de jaarlijkse discussie weer losgebarsten. Wederom zijn er voorstanders en tegenstanders die heftig met elkaar discussiëren over het voortbestaan van de traditie. Maar voeren wij niet de verkeerde discussie?
Social media
Via social media worden er diverse acties gevoerd. Voorstanders en tegenstanders beginnen petities en laten die rondgaan. Overal wordt men ermee doodgegooid. Opvallend is dat het allemaal volwassenen zijn die de strijd met elkaar aangaan, terwijl het een kinderfeest is. Via de diverse social media komen er ook stemmen op die daar de aandacht op proberen te vestigen maar de ego’s van de zogenaamde volwassenen aan beide kanten van de streep lijken zich niet meer te kunnen focussen op datgene waar ze zeggen voor te strijden, namelijk een traditie omvormen tot een feest waarbij alle kinderen zich prettig voelen.
Nederland weer laatste in het rijtje?
Laten we vooropstellen dat het uiterlijk en vooral de gedragingen van Zwarte Piet niet meer van deze tijd zijn. Vroeger, ja vroeger, was het normaal in bepaalde kringen om gekleurde mensen neer te zetten als knechten die de taal gebrekkig spraken en vooral een beetje dom lachten als ze Sinterklaas dienden. Het is ook een feit dat in de tijd van de raciale segregatie, in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, zwarte mensen niet mochten meespelen in blanke films en daarom maar werden afgebeeld door blanke mensen die zwart geschminkt werden en hetzelfde uiterlijk kregen als een Zwarte Piet. Blackfacing, zoals met het noemde, gebeurt allang niet meer inde VS en wordt beschouwd als erg racistisch. Het is ook bekend dat andere landen er schande van spreken dat het fenomeen nog steeds voorkomt in Nederland anno 2013. Herhaalt de geschiedenis zich en zal Nederland wederom de laatste in de rij zijn, net zoals toen met de afschaffing van de slavernij?
Zijn we echt wel volwassen?
Het is bekend dat uit verschillende proeven door de jaren heen al is gebleken dat het de kinderen echt geen donder uitmaakt, welke kleur die Pieten hebben en hoe ze praten, zolang ze maar de snoepjes uitdelen. Het zijn weer de ouders die, net zoals in het algemeen bekende voorbeeld van de speeltuin met spelende kindertjes, een probleem maken van een kleur en dat overbrengen op hun kinderen. Waarom is het zo van belang dat onze kinderen opgroeien met een icoon dat gekleurde mensen neerzet als dommig en niet taalvaardig?! Welke boodschap willen wij hiermee doorgeven is de vraag voor deze ouders? Aan de andere kant waarom zoveel aanstoot nemen aan iets wat eigenlijk te belachelijk is voor woorden en inmiddels een echt kinderfeest is geworden maar dan voor een groep stampvoetende volwassenen?!
Zwart van roet of zwart als roet
Het verhaaltje, onwaar want het is verzonnen, is dat de Zwarte Pieten zwart zijn van het klimmen door de schoorstenen van de huizen waar ze cadeautjes moeten afgeven. Laten we voor het gemak maar even dat aanhouden als leidraad en een einde maken aan deze discussie. Zwarte Piet is ‘zwart van roet’ en niet meer ‘zwart als roet’. Het eerste past veel beter in het verhaal en maakt een einde aan alle gezeur. Daarnaast is het gezeur ontstaan doordat zwarte mensen, zelfs bruine mensen of gele mensen, jarenlang hebben moeten aanhoren in de periode rond 5 december dat ze er als Zwarte Piet uitzagen. Niet gek dat de maat vol is, na iets meer dan halve eeuw van integratie en die belachelijke opmerkingen doorstaan in een multiculturele maatschappij waar echt geen weg terug is!
Niet langer zeuren
Dus witte mensen, denk om je woorden. Zwarte mensen, denk om je woorden. Alle mensen, wees volwassen en zet eigen emoties opzij. Het feest is net zo leuk voor kinderen als de Pieten van elke etnische afkomst zijn en roetvegen op het gezicht hebben zoals het volgens de oude verhaaltjes hoort te zijn

error: Kopiëren mag niet!