Rosebel Goldmines sluit ‘pensioendeal’ met Assuria

Na een periode van gedegen voorbereiding hebben de partijen eindelijk hun handtekening gezet onder de overeenkomst. Hiermee zet Rosebel een spaarplan ten behoeve van haar werknemers op, waarbij het opgebouwde totaal spaarkapitaal bij het bereiken van de leeftijd van 60 jaar in een lijfrente met maandelijkse uitkering wordt omgezet. In het spaarplan zullen zowel Rosebel als de werknemer bijdragen. Rosebel heeft Assuria in dit verband gecontracteerd om het spaarplan op te zetten, te beheren en te administreren.
Alle werknemers met een vaste aanstelling (arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd) kunnen deelnemen aan het plan. Rosebel zal, behalve een maandelijkse storting van 5% van het bruto maandsalaris van de werknemer, een eenmalige storting verrichten ten behoeve van de deelnemende werknemers met terugwerkende kracht van 1 januari 2011 tot en met 1 oktober 2013. Maandelijks storten zowel Rosebel als de werknemer een premie in het spaarplan. De hoogte hiervan zal bij de individuele overeenkomst of de cao worden bepaald. Het betreft een flexibele regeling, omdat werknemers de mogelijkheid hebben om additionele vrijwillige stortingen te doen. Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd wordt met het spaarkapitaal een lijfrente aangekocht door de werknemer. Bij vroegtijdig overlijden van de werknemer zal worden uitgekeerd aan de nabestaanden.
Freddy Brug, voorzitter van de Rosebel Werknemersorganisatie, is verheugd met deze dag. Volgens hem spreekt de deal vooral de jongere werknemers minder aan en zien zij het als een inbreuk op hun salaris. ‘Ze denken niet na over hun oude dag. Maar we hopen dat als ze die leeftijd bereiken, ze ons zullen bedanken voor dit behaalde resultaat.’ Het Rosebel –pensioen zal een aanvulling worden op de AOV en zal worden uitbetaald in USD om de waardevastheid te garanderen.

error: Kopiëren mag niet!