Linscheer: ‘Gepantserde Cadillac gekocht voor transport Unasur-presidenten’

Hoofd 2De gepantserde ‘Cadillac Escalade ESV-Limousine Conversion 2013’ die president Desi Bouterse voor SRD 1,1 miljoen heeft gekocht, is volgens Melvin Linscheer, hoofd Bureau Nationale Veiligheid (BNV), gekocht om presidenten van de Unasur te vervoeren. Dit verklaarde hij gisteren tijdens het programma ‘Bakana Tori’ op SRS. Dagblad Suriname maakte contact met de directeur van het kabinet van de president, Eugene van der San, om een reactie op deze dure aankoop. Hij verwees de krant naar Linscheer. Wat Linscheer als hoofd BNV niet weet, is of het voertuig al in Suriname is. Dat zal hij ‘even natrekken’.
Volgens Linscheer was de nood voor de aanschaf van zo’n voertuig hoog. ‘Tijdens de laatstgehouden Unasur-meeting, waarbij Bouterse de nieuwe voorzitter is geworden voor een jaar, bleek na inventarisatie dat er een tekort was aan in goede conditie verkerende gepantserde voertuigen. Nu er vaker Zuid-Amerikaanse presidenten met hoge risico’s naar Suriname zullen afreizen, is zo’n voertuig nodig’, zegt Linscheer. Hij gaf ook aan dat er in totaal 6 gepantserde voertuigen gekocht zullen worden. ‘De anderen, enkele Landcruisers en een BMW, zijn niet zo duur.’
Linscheer weet dat het huidige voertuig van Bouterse al 7 jaar oud is. ‘De bepantsering vergaat met de tijd. Deze voldoet niet meer aan de eisen vanwege zijn leeftijd. De meeste voertuigen moeten vervangen worden na 6 tot 7 jaar’, legt hij uit. ‘De nieuwe Cadillac kan 4 jaar mee.’ Linscheer weet dat gepantserde auto’s tussen de US$ 300.000 en US$ 400.000 kosten.
Het BNV-hoofd is zich van bewust dat de oppositie kritiek zal leveren op deze aankoop. Kon het geld niet gebruikt worden voor iets anders. Was het nodig? ‘Het hang ervan af van wat je wil. Als de oppositie kritiek heeft, dan moeten we dat kunnen verantwoorden. Veiligheid is duur’, weet Linscheer te zeggen. ‘Wil je je president goed en adequaat beveiligen, dan moet je investeren en aanschaffen wat noodzakelijk is.’

error: Kopiëren mag niet!