Half miljoen FB'ers tekenen Pietitie

565808Op Facebook is de ‘Pietitie’, een petitie voor het behoud van het Sinterklaasfeest, in minder dan een dag een half miljoen keer geliked. Even na 08.00 uur meldde de 500.000ste bezoeker zich op de Pietitie-pagina. De Pietitie werd gistermiddag gelanceerd. De oprichters zeggen dat ze zo veel mogelijk likes willen halen “voor ze te laat zijn”. “Ons feest afschaffen? Ze zijn niet wijs. Hoe moeten we dat uitleggen aan onze kinderen?”, schrijven ze.Het debat over Sinterklaas en Zwarte Piet laaide vorige week op. Critici zeggen dat de traditie van Zwarte Piet racistisch is. Gisteren zei een VN-onderzoeker dat het Sinterklaasfeest moet worden afgeschaft. Dat leidde op sociale media tot een storm van protest. De Facebookpagina ‘Zwarte Piet is Racisme’ heeft zo’n 6500 likes. Die pagina bestaat sinds oktober 2011. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zei gisteren dat hij ermee kan leven als tussen de Zwarte Pieten voortaan ook groene of blauwe Pieten lopen. “Ik denk dat de kinderen daarmee niet minder plezier zouden hebben”, zei hij bij Pauw & Witteman. Vrijdag zei premier Rutte al dat Zwarte Piet “nou eenmaal zwart is” en dat hij daar niets aan kan veranderen. Officieel heeft de regering geen standpunt over de Pietenkwestie.

error: Kopiëren mag niet!