Zes jaar cel voor twee zware overvallen in het binnenland

Kantonrechter Maytrie Kuldipsing veroordeelde Silva Barros gisteren tot een gevangenisstraf van zes jaar met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Hij heeft samen en in vereniging op klaarlichte van 25 maart 2012 twee gewapende berovingen gepleegd in het dorp Antonio De Brinko. Op een dag hadden zij twee winkeliers met gebruik van zware machinewapens overvallen. De verdachte was samen met vier anderen. Een van zijn comparanten kwam met het idee. Hij woonde in de omgeving van de supermarkt, dus was hij van alles goed op de hoogte.
De rovers waren gewapend en gemaskerd de supermarkt binnengestormd. Zij hadden zich reeds in de vroege ochtenduren schuilgehouden in het bos. Toen de winkel geopend werd, sloegen de daders toe. De hele verklaring van het slachtoffer staat in het dossier. Hij is zeer getraumatiseerd. Volgens zijn verklaring schrikt hij elke avond nog steeds wakker. De overval bij de eerste supermarkt werd gepleegd omstreeks 08.00 uur ‘s morgens. Hierna gingen de rovers gelijk naar de tweede locatie. Volgens de winkelier was de verdachte Silva niet gemaskerd. Hij heeft de verdachte positief herkend. Na hun snode daad waren de rovers het bos in gerend. Daar telden zij de buit. Volgens Silva hadden zij Euro 19.000 en wat SRD buitgemaakt. Van de buit kreeg hij Euro 4800. Er waren ook mobiele telefoons buitgemaakt, maar de verdachte had daarvoor geen interesse.
Op hun vluchtweg merkte een van zijn comparanten de politie-eenheden op. Er werd over en weer geschoten. Niemand werd geraakt. De politie kon Silva en nog een van de daders bij de Braziliaanse ambassade aanhouden met in hun bezit een revolver. Silva verklaarde bij de politie hoe alles in zijn werk was gegaan. De rechter stelde dat het ging om een goed geïnformeerde groep, die bovendien zwaar gewapend was. De rovers hebben geen respect getoond voor de politie, noch voor de slachtoffers. De openbare aanklager had een straf van zeven jaar onvoorwaardelijk geëist. De magistraat hield rekening met het feit dat de verdachte first offender is en verzachtte de strafmaat tot zes jaar met aftrek.

Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!