Chandrikapersad Santokhi: ‘Belfort kan niet eens boe of ba zeggen in parlement’

Chandrikapersad Santokhi‘Belfort kan niet eens een boe of ba zeggen in het parlement. Hij moet zijn beleid komen presenteren in het parlement. Dat weet hij niet eens te doen. Ik reageer niet op nonsens, die door hem wordt verkondigd’, geeft VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi desgevraagd te kennen aan Dagblad Suriname. Enkele weken terug werd door Belfort aangehaald dat Santokhi gedurende zijn ambtsperiode als politiefunctionaris een crimineel zou hebben doodgeschoten. Santokhi vertoefde ten tijde van de beschuldiging in het buitenland. Terug in Suriname betitelt hij dit als een nonsens verhaal.
De VHP-voorzitter doet uit de doeken dat hij afgestudeerd is als politie-inspecteur aan de politieacademie in Nederland. Hij steekt zijn kritische kanttekeningen over het beleid van de huidige Justitieminister Belfort dan ook niet onder stoelen en banken. ‘Criminelen hebben zich in het verleden altijd aangemeld’, beklemtoont Santokhi. Maar het beleid van Belfort ziet er als volgt uit: ‘roven en daarna genieten van het geld, waaronder dure wagens kopen. Wanneer het geld op is, jezelf samen met een advocaat aanmelden bij de politie en vervolgens voorwaardelijke invrijheidsstelling krijgen, omdat je je zogenaamd netjes hebt aangemeld bij de politie.’ Deze vorm van beleid uitoefenen, gaat beslist niet resulteren in duurzame veiligheid, zegt Santokhi met klem. Volgens hem zou Belfort er goed aan doen zijn veiligheidsplan te presenteren in het parlement. Hij moet aangeven op welke wijze hij een veilig woon- en leefmilieu kan garanderen aan de gemeenschap. ‘De wijze waarop hij zichzelf presenteert, ontsiert hem als minister en devalueert de status van minister van Justitie en Politie’, zegt Santokhi.
Volgens Santokhi is het duidelijk dat de aantijgingen van Belfort een politieke aanval op hem is. Hij is erop voorbereid om meer van zulke aanvallen te krijgen, gelet op de verkiezingen die voor de deur staan. Desondanks zegt hij vastberaden dat hij geen enkele politieke uitdaging uit de weg zal gaan. Indien het volk hem vraagt presidentskandidaat te worden, zal hij er beslist niet voor schromen deze uitdaging aan te gaan. Hij vindt het een kwalijke zaak dat bepaalde politici een politieke aanval openen op persoonlijke gronden. De VHP daarentegen houdt het sec bij beleidsaangelegenheden.
Volgens Santokhi heeft de Nieuw Front-regering een stabiele economie, een stabiele koers, goed veiligheidsgevoel, economische groei en goede internationale samenwerking en tal van positieve aspecten achtergelaten voor de huidige regering. Voor deze regering was het slechts een kwestie van continueren van het beleid. ‘Maar toch hebben ze er een puinhoop van gemaakt’, aldus Santokhi.

Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!