Al vijf aangiftes tegen skimming bij politie Centrum

De politie van ressort Centrum heeft afgelopen week ten minste vijf aangiftes opgenomen ter zake skimming. Rekenhouders van de RBC en de DSB hebben opgemerkt dat gelden van hun rekening worden gelicht zonder hun medeweten. De politie is bezig om de skimmers te achterhalen en in beeld te brengen. De skimmers vergeten dat alle pinautomaten voorzien zijn van camera’s. Dit geval heeft zich reeds eerder voorgedaan, waarbij rekeninghouders geconfronteerd werden met een nihil saldo.
Dagblad Suriname sprak met een rekeninghouder van één van onze lokale banken die enkele jaren geleden het slachtoffer werd van skimming. De rekeninghouder die anoniem wenst te blijven vertelt dat hij op een zaterdagavond naar een pinautomaat te Latour ging om geld te pinnen toen de machine zijn pinpas “inslikte”. Maandagmorgen begaf hij zich naar het hoofdkantoor van de bank om dit door te geven en om een nieuwe pinpas aan te vragen. Aan de balie werd hij, na zijn gegevens door te hebben gegeven, door de baliemedewerksters gevraagd om even te wachten. Nietsvermoedend stond de rekeninghouder te wachten, terwijl desbetreffende baliemedewerkster met enkele documenten naar een collega stapte. “Nog steeds had ik niet het vermoeden dat er iets mis was.” Na enkele ogenblikken kwam de medewerkster terug en vroeg aan de rekeninghouder of hij even plaats kon nemen. “Ofschoon ik dit een beetje vreemd vond, stelde ik geen vragen.” Na een poosje kwam een medewerkster naar de rekeninghouder, stelde zich voor met een stevige handdruk en vroeg om met haar mee te lopen.
De rekeninghouder werd gebracht naar een andere afdeling waar hij werd voorgesteld aan een andere bankemployee. Daar werd aan hem verteld dat hij evenals enkele andere rekeninghouders slachtoffer was geworden van skimming. Zijn rekening was leeggeplunderd door criminelen. “Ik kon mijn oren niet geloven, hoe was dat mogelijk vroeg ik enkele keren aan beide dames.” De rekeninghouder werd verzekerd dat de bank na een grondig onderzoek alle slachtoffers zou vergoeden. Hij heeft die dag enkele documenten moeten ondertekenen en na bijkans twee weken, bij een tweede gesprek, weer andere. De rekeninghouder herinnert zich dat hij bijkans na een maand zijn geld kreeg van de bank.” Het proces verliep erg traag en moeizaam. Af en toe kreeg je het gevoel dat je een verdachte was dan een slachtoffer.”
De rekeninghouder zegt zich te kunnen voorstellen hoe de nieuwe slachtoffers zich thans moeten voelen. “ banken hadden, na de eerste skimminggevallen, meer veiligheid beloofd. Maar het schijnt dat de criminelen de banken weer voor zijn.”
Saskia Bandhan/Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: