Bushouder Arnold Bron: ‘Busrit Paramaribo-Albina moet SRD 15 kosten’

‘Het is absurd. Je wil je eigen mensen helpen, maar dan vraag je ze torenhoge bedragen voor een taxi- of busrit. Ik vraag me zelf af of deze mensen ontwikkeling willen voor het district Marowijne.’ Arnold Bron, jarenlang buschauffeur en bushouder op de route Paramaribo-Albina, haalt fel uit naar de zogenaamde taxichauffeurs van Marowijne die ook op deze route zitten. ‘Ze vragen soms SRD 70 per persoon, maar tijdens feestdagen zelfs SRD 100. En als er Fransen komen, misschien zelfs SRD 150.’ Volgens Bron rijden de lijnbussen nu voor SRD 30 per persoon. ‘Maar dit bedrag vind ik te hoog. Een rit moet SRD 15 kosten’, zegt hij. ‘Doordat een deel van de weg nog slecht is, mag de SRD 30 nog blijven’, zegt hij. In november wil Bron met de andere bushouders het bedrag alvast verlagen naar SRD 25 of zelfs SRD 20.
Volgens Bron verpesten de Marowijners het zelf voor de eigen mensen. ‘Als je vindt dat je niet uitkomt, zoek dan een andere baan. Ik vraag me af wat ze met het vele geld doen dat ze verdienen. Misschien roken of drinken ze.’ Op dit moment zijn er meer dan 100 taxi’s op de route, die allemaal op hetzelfde Veerplein te Waterkant hun eindhalte hebben. De lijnbussen parkeren ook hier. Volgens Bron zijn er ongeveer 7 bussen die de route onderhouden. ‘De taxi’s vormen geen concurrentie voor ons, al zijn ze sneller. We hebben onze vaste klanten die naar ons komen. Mensen kiezen eerder voor de bus’, zegt hij. Een klein rekensommetje dat hij maakt op basis van SRD 20 per persoon per rit, levert een bushouder bij een bezetting van 20 man, SRD 400 op. ‘Hieruit betaal je SRD 300 voor brandstof. Dan keer je terug en krijg je weer SRD 400 binnen. Wie zegt dat je niet gaat uitkomen met dit bedrag’, zegt hij uitdagend.
‘Mijn vader was ook buschauffeur op deze route. We kennen deze business. SRD 30 is een te hoog bedrag.’ Bron vergelijkt met de prijs voor een rit op de route Paramaribo-Nieuw Nickerie, die SRD 15 kost. ‘Waarom kunnen wij op de route Paramaribo-Albina niet voor SRD 15 rijden? Hiervoor is het ministerie van TCT echt niet nodig om een oplossing te brengen. De chauffeurs moeten dit zelf met elkaar bepalen.’
Op de route rijden ook staatsbussen van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) voor een tarief van SRD 8,50 per persoon. ‘Deze bussen raken heel snel vol. Als je een plaats wil, moet je vooraf een afspraak maken’, zegt Bron. Hij vindt ook dat er meer staatsbussen moeten komen op de route.
Voor de komende feestdagen verwacht Bron een rush van passagiers. Waar de taxi’s meer vragen per klant, gaan de buschauffeurs juist hun prijzen verlagen. ‘Op dit moment rijden er twee bussen van mij. In de feestmaand wil ik nog 4 inzetten’, zegt Bron tot slot.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!