1st Event TEDxParamaribo geslaagd

Winston Scholsberg tijdens zijn TED talkInnovatievelingen gaan bij het horen van ‘TEDx’ meteen met glimmende oogjes rechtop zitten. TEDx (www.ted.com) geeft immers ruimte aan “Ideas worth spreading” . Ondanks het feit dat o.a. Bill Clinton, Steve Jobs en Prinses Mabel van Oranje TEDx podia beklommen is TEDx geen elite club, maar een dynamische denktank voor nieuwe originele ideeën uit alle delen en lagen van de wereldbevolking. Er zijn wereldwijd al 4000 TEDx events georganiseerd. De afkorting TED staat voor : Technology, Entertainment en Design, en is vandaag de dag veel breder geworden.
Op 18 oktober 2013 werd het eerste TEDx event gehouden in Paramaribo. Het TEDxParamaribo Team wordt aangevoerd door Jennifer van Braam-Wong Swie San : “TEDxParamaribo betekend voor mij synergie ten top, wij mogen de rest van de wereld laten zien wat wij in huis hebben en tegelijkertijd elkaar inspireren en versterken.”
Het thema van TEDxParamaribo Inspiratie Event luidde New Beginnings en refereert onder andere naar TEDx als nieuw medium voor Surinamers die geloven in de kracht van samenwerking en nieuwe ideeën.
Vrijdag 18 oktober vond het eerste TEDxParamaribo Event plaats in Colonial Resort. Aanwezigen konden enkel online via de website TEDxParamaribo.com registreren. De opkomst was goed.
De avond werd geopend met een toespraak van Assemblee voorzitter Jennifer Simons die als fervente TED-fan de organisatie dankte voor het organiseren van een TEDx Event in Suriname. Er volgde daarop een interactieve talk van Winston Scholsberg een verteller die zijn
verhaal toelichtte met een handklap techniek waardoor, zoals hij vertelde de linker de hersenhelft beter met elkaar in verbinding komen. Hij vertelde dat hersenonderzoek steeds meer aan het licht brengt over de wijze waarop kinderen leren en volwassenen nieuwe hersenverbindingen kunnen aanmaken. ICT specialist Leo Habers gaf een filosofische kijk op de toekomst van internet en menselijke gedragingen. Sulilie Blinker zorgde voor een aangenaam intermezzo met een declamatie over Suriname begeleid door dans en muziek. Tijdens de pauze konden gasten verpozen in het Google Cafe dat werd gedraaid door Infotrade, sponsor van de website van TEDxParamaribo .com. Een spreker die bijzonder goed uit de verf kwam was Bird Watcher Sean Dilrosun. Zijn talk was grappig en zowel visueel als auditief interessant. John Goedschalk hield een pleidooi voor behoud van het Surinaams natuurreservaat en Mayra Essenboom deed een boekje open over het belang en waarde van de Surinaamse Krappa olie. Fenna Walhain presenteerde een recent ADEK onderzoek waarbij de motoriek van kinderen in het binnenland werd vergeleken met kinderen uit de stad. Jhurny Udenhout vertelde vol passie over zijn houtsnijwerk “The hand of God” . De Amerikaanse Ambassade had als sponsor ook een bijdrage in het programma en de TED talk over Domestic Violence werd daarom ingeleid door hun PR officer Verginia Elliott.
Overige sprekers waren John Watkin, Warda Marica en de laatste spreker Ray Jong A Lok, sloot de avond met een passende “Call to Action” .
Live entertainment werd op sfeervolle wijze verzorgd door Edward William, schrijver van de New Beginnings theme song. Op enkele schoonheidsfouten mag de organisatie terugzien op een geslaagd Event.
Met deze avond is bewezen dat Suriname genoeg interessante verhalen te delen heeft met de wereld. TEDxParamaribo heeft een goede toekomst.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: