Minister ad interim Relyveld mist bevoegdheid quick scan

Minister Steven Relyveld van Financiën ad interim mist de bevoegdheid om een quick scan te maken van de financiële situatie. Dit zegt politiek analist Guillermo Samson aan Dagblad Suriname. Ad interim heeft Relyveld slechts de bevoegdheid toezicht te houden op de gang van zaken op het ministerie. “De bewindsman is niet bevoegd beslissingen te nemen van materieelinhoudelijke aard, zoals het laten maken van een quick scan.” Dat Relyveld zulks heeft aangekondigd kort nadat hij werd aangewezen als de waarnemer bij Financiën, is voor Samson duidelijk het bewijs ‘dat deze minister niet weet waar zijn bevoegdheden liggen in de ad interim hoedanigheid’.
Adelien Wijnerman werd op 9 oktober ontslagen als minister van Financiën. Samson vindt het niet terecht dat er nog langer gewacht wordt met de benoeming van een nieuwe minister. “De financieel-monetaire sector is uiterst gevoelig en leunt sterk aan op de aspecten zekerheid en vertrouwen. Hoe langer die benoeming uitblijft, hoe meer onzekerheid dat teweeg brengt in de financiële wereld.” Samson vindt overigens de timing van het ontslag een punt van kritiek. Hij vraagt zich af hoe de nieuwe minister van Financiën de begroting die hij zelf niet heeft geproduceerd, zal verdedigen bij de openbare behandeling daarvan in het parlement. De leiding van De Nationale Assemblee (DNA) heeft inmiddels aangekondigd de begrotingsbehandeling dit jaar nog te starten en af te ronden. Samson vindt dat het staatshoofd met betrekking tot de kwestie Wijnerman verkeerd is geadviseerd door klaarblijkelijk zijn ‘raadsheren’, die hij bestempelt als ‘fossielen’.

error: Kopiëren mag niet!