Marihuanagebruik onder oudere tieners in Suriname

Door de Inter-American Observatory on Drugs (OID) werd in samenwerking met Cicad het rapport over alcohol en drugsmisbruik in de America’s uitgegeven in 2011. Het rapport bevatte informatie uit onderzoek tussen 2002 en 2009. Daaruit blijkt dat Suriname in een aantal gevallen data mist. Wat het cocaïnegebruik op de middelbare school betreft, zit Suriname in de top 5 van de regionale landen waar dat het minst voorkomt. Het marihuanagebruik onder tieners op de middelbare school ouder dan 17 jaar zou volgens de meting in 2006 meer dan 8% zijn.
Alcohol
Onder de 5 landen met het laagste gebruik van alcohol valt geen Caribisch land, wel het hoogste. Het gaat dan om Trinidad and Tobago, Dominica en Sint Lucia. Als specifiek gekeken wordt naar alcoholgebruikers onder kinderen (14 jaar en jonger) dan zijn het daarbij Barbados en Grenada, die samen de top 5 uitmaken van de Inter-Amerikaanse regio. Bij de iets oudere tieners valt soms Grenada en soms Dominica uit. Als het gaat om ‘binge drinking’ (het per keer meer dan 5 alcoholische dranken drinken) bij middelbar scholieren dan scoren regionaal de Caribische landen Barbados, Dominica, Jamaica, Sint Lucia en Trinidad in de top 10 met aan top Argentinië, waarna direct volgt Barbados. In de leeftijdsgroep 16-24 jaar komt onder regionale landen Suriname op een ratio van 1 staat tot 1.65 als het gaat om de verhouding vrouw/man als alcoholgebruiker. Het minst drinken de vrouwen in Mexico (1 staat tot 2.66). In Suriname zou in de betreffende periode meer dan een derde van de vrouwen alcohol hebben gedronken in het afgelopen jaar (meting 2007) en iets minder dan twee derde van de mannen. Onder middelbare schoolstudenten zou 63 % ooit eens en 46 % minimaal vorig jaar nog (bij de meting) alcohol hebben gedronken. In de leeftijd 12-64 zou in 2007 65% van de bevolking ooit alcohol hebben gedronken en 47% minimaal vorig jaar nog.
Marihuana
Sint Lucia, Dominica en Grenada spannen de kroon als het gaat om de hoogste 5 landen waar middelbare scholieren marihuana gebruiken. In de top 5 van de landen waar dit het minst gebeurt, vinden wij allen het Caribisch eiland Haïti. Gaat het om de groep 14 jaar en jonger dan merken wij weer dat het regionaal bij de meeste gebruikers het een Caribische aangelegenheid wordt met Grenada, St. Lucia, Antigua en Dominica en soms ook Jamaica en Sint Kitts. Om en bij hetzelfde beeld houdt aan als de groep iets ouder wordt. Suriname behoort tot de landen waar op de middelbare school meer tabak dan marihuana wordt gerookt. Regionaal is dat anders in Antigua, Sint Kitts, Sint Vincent, Barbados, Jamaica, Sint Lucia, Dominica en Grenada. Wereldwijd is de ratio marihuana versus tabak, 1:7. In Suriname en in de regio waar meer sigaret dan marihuana wordt gerookt, komen we niet in deze buurt. Met betrekking tot het percentage van de bevolking dat marihuana rookt, zijn er geen cijfers over Suriname. Bij de middelbare school zou het liggen tussen de 3 en 12%, afhankelijk van de leeftijd als het gaat om de categorie die ooit eens marihuana gebruikte. Bij middelbare scholieren ouder dan 17 is het percentage 8 als het gaat om gebruik minimaal vorig jaar volgens een meting in 2006. Barbados en Belize behoren regionaal tot de landen met een hoog percentage, maar net als Suriname zijn er geen cijfers over Jamaica, Trinidad en Guyana en de kleinere Caribische eilanden, waar veel tieners al marihuana roken. De verhouding vrouwelijke en mannelijke middelbare scholieren die marihuana gebruiken, is minder dan 1 op 2 op Barbados, Grenada en Sint Lucia. Suriname heeft hierover geen cijfers.
Inhaleren van gassen
Opvallend is dat Guyana ook in de landen met hoogste gebruik voorkomt regionaal als het gaat om het inhaleren van gassen etc.. waaraan men verslaafd raakt. In Suriname komt dit ook voor, maar Suriname behoort tot de middengroep als het gaat om middelbare scholieren. Op de middelbare school is de grootste groep die inhaleert tussen de 15 en 16 jaar. Voorts is de groep jongens groter dan de groep meisjes.
Cocaïne: Suriname in goede top 5
Suriname behoort samen met Sint Vincent, Dominica en Bahamas tot de landen met de laagste niveaus van gebruik van cocaïne op de middelbare school in de regio. Anders is het gesteld met Guyana en Jamaica. Gaat het om de algemene populatie dan zien wij Suriname niet meer, kennelijk omdat deze cijfers niet bestaan. In de top 5 van minste gebruik zien wij Barbados en in de top 5 van meeste gebruik Belize. Suriname heeft geen gender gesegregeerde data van cocaïnegebruik op de middelbare school.

error: Kopiëren mag niet!