Storingen zorgen voor onweersbuien in droge periode

Storingen zorgen voor onweersbuien in deze droge periodeEr zijn momenteel twee storingen (tropische golfstoringen) gaande, waarvan één toch relatief dicht bij Suriname staat. Deze storingen zorgen voor buien boven de Atlantische Oceaan en in de late middag of avonduren onweersbuien boven het land. Volgens meteoroloog Jimmy Saimo bevordert de storing de ontwikkeling van stapelwolken. Deze stapelwolken worden onweerswolken en deze veroorzaken de buien en winden. De combinatie van zware regen met rukwinden heeft zaterdagmiddag grote schade aan een woning aangericht in de Uranusstraat. De familie Lelie was net thuis. Bij het uitladen hoorde men ten midden van zware regens plotseling een harde knal en vervolgens het geluid van wegwaaiende zinkplaten. De familie schrok enorm. De politie werd gealarmeerd die op haar beurt het NCCR inschakelde.
“We waren net thuis van Overbridge toen het gebeurde. Er kwam een hevige rukwind, we hoorden een knal en het dak belandde op het erf van de buurman”, vertelt NPS-topper Erwin Lelie. Door de harde regen liepen de kamers en woonkamer waterschade op. Lelie zegt dat de schade in de SRD 30.000 moet lopen. Lelie vertelt dat hij vanaf gisteren medewerking heeft gehad van manschappen van het ministerie van Openbare Werken (OW). Hij hoopt dat de werkzaamheden vandaag worden afgerond. De familie heeft van het NCCR dekzeilen ontvangen. Lelie heeft zaterdag de avond doorgebracht in de woning, terwijl de andere huisgenoten (zes) bij families de nacht hebben doorgebracht. Lelie zegt vanaf de jaren ’70 te wonen aan de Uranusstraat. Dit is de eerste keer dat hij zoiets meemaakt. De NPS’er zegt dat hij nog kort geleden het dak van de woning had laten restaureren. De hevige regens van zaterdag hadden voor behoorlijk wat overlast gezorgd. Diverse woonwijken waren onder water gelopen.
Een houten stellage van het in aanbouw zijnde nieuwe hoofdbureau van politie, op de kruising van de J.A. Pengelstraat en de Gemenelandsweg, stortte donderdagavond neer op de weg. De houten stellage stortte in tijdens een zware regenbui die gepaard ging met harde windstoten. Niemand raakte gewond en geen enkel voertuig liep schade op. De brandweer moest er aan te pas komen om de weg weer vrij te maken door de houten balken door te zagen. Dit zorgde voor een opstopping waardoor het verkeer voor enige tijd niet vlot kon doorstromen.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!