Kokofest wordt jaarlijks terugkerend event in Coronie

Dc Harold Sijlbing op het commissariaat samen met HI-minister Raymond Sapoen en Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk (foto: HI)
Dc Harold Sijlbing op het commissariaat samen met HI-minister Raymond Sapoen en Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk (foto: HI)
Dc Harold Sijlbing van Coronie zegt dat het Kokos Festival een jaarlijks terugkerend evenement wordt. Het festival moet elk jaar groter en beter worden. Dat is afgelopen donderdag besloten. De dc zegt dat het al lang de bedoeling was om een Kokos Festival te organiseren. Met de komst van Carifesta naar Suriname werd er toen voor gekozen om het festival te koppelen aan het Carifesta-gebeuren. Het doel van het Kokofest is om de bewoners en bezoekers van Coronie bewust te maken van de enorme grote waarde van de kokosnoot. Kokos heeft enorme waarde op het gebied van gezondheid van de mens, de economie van het district, voor kunst en recreatie en is deel van de cultuur van Coronie, zegt Sijlbing.
Kokosproducten zijn steeds meer gewild in de rest van de wereld en de verkoopprijzen kunnen alleen maar omhoog gaan. Kokos heeft in Coronie minder last van ziektes dan in andere delen van Suriname en de wereld, zegt de burgervader. De organisatie zal in handen zijn van de ‘Kokraftunie’, die begin dit jaar is opgericht. Het bewijs is geleverd dat Coronie over veel creatieve mensen beschikt, zowel op het gebied van beeldende vorming en literatuur. Er wordt gemikt om het festival jaarlijks in de laatste week van augustus of de eerste week van september te organiseren.
Het is niet de bedoeling om kokos te exporteren, zegt de burgervader, althans nu niet. Exporteren is ook niet zijn rol als dc. De rol die hij wil vervullen voor de bewoners is om te faciliteren en te stimuleren als iemand iets met kokos wil doen. Exporteren is voor de ondernemers. De mogelijkheden zijn er, maar we zijn nog niet zo ver. Er zijn te weinig kokosbomen om te exporteren. Er wordt gezocht naar sponsors om het festival te ondersteunen.

error: Kopiëren mag niet!