Winston Jessurun: ‘Absurde situatie binnen het Rijstorgaan’

‘Een absurde situatie binnen het Rijstorgaan’, zo typeert het DA’91-assembleelid Winston Jessurun de verwikkelingen die thans gaande zijn binnen het Rijstorgaan. Dit orgaan zou tractoren die als schenking zijn gedoneerd aan Suriname ten behoeve van de agrarische sector, ten verkoop aanbieden aan de rijstboeren. De minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, geeft echter aan dat de tractoren op naam staan van het ministerie en onmogelijk doorverkocht kunnen worden. ‘Een schenking mag niet verkocht worden’, zegt Jessurun lachend. De politicus kan zijn lach niet inhouden als hij over dit onderwerp spreekt. Het gaat zijn verstand te boven dat zowel de Buza-minister als de coördinator van het Rijstorgaan, Badrisein Sital, uit één partij komen en er toch sprake is van een dergelijke grove miscommunicatie. ‘Ze komen beide uit één partij. Ja, dit is weer een voorbeeld op welke wijze deze regering regeert. Die twee zullen het maar binnenskamer uitvechten.’
De DA’91-topper is benieuwd waar het geld van de verkoop naartoe gaat. ‘Want als voorwaarde is gesteld dat er contant betaald moet worden.’ Jessurun vraagt zich ook af of de agrarische sector niet op andere wijze geholpen kon worden dan door aanschaf van tractoren. ‘Moesten er perse tractoren gekocht worden om deze note bene weer te verkopen aan de boeren?’
De schenking die is gedaan door Iran aan Suriname, maakt deel uit van de bilaterale relaties tussen beide landen. De Islamitische Republiek van Iran heeft na hernieuwing van de diplomatieke relatie met de Republiek Suriname, een vriendelijke geste gedaan inhoudende een schenking van US$1.2 miljoen. Uit bovengenoemd bedrag zijn 46 tractoren van het merk ITMCO aangeschaft. De prijzen die door het Rijstorgaan zijn vastgesteld volgens de verschillende modellen varieren van US$ 22.000 tot US$ 30.000.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!