Minister Winston Lackin: ‘Tractoren Iran kunnen onmogelijk verkocht worden’

‘De tractoren kunnen onmogelijk verkocht worden. Ze staan op naam van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is een schenking die Iran heeft gedaan aan Suriname’, zei de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, onthutst aan Dagblad Suriname betreffende de ITMCO-tractoren die door het Rijstorgaan van Badrisein Sital ten verkoop worden aangeboden. Dat de tractoren toch door het Rijstorgaan verkocht worden, wordt door de Buza-minister aangeduid als te zijn een miscommunicatie. Lackin verduidelijkt dat het staatshoofd vanaf het prille begin, toen de overeenkomst was getekend tussen Suriname en Iran, heeft aangegeven dat de machines deels ter beschikking gesteld zullen worden van het Rijstorgaan ter ondersteuning van de rijstsector en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) ter ondersteuning van de groenteteelt. De Buza-minister geeft verder aan dat de schenking deel uitmaakt van de bilaterale relaties tussen Suriname en Iran. De minister is er niet van op de hoogte dat schenkingsgoederen verkocht worden. Dat zou ook onmogelijk zijn, maakte de bewindsman duidelijk aan de krant. De Islamitische Republiek Iran heeft na hernieuwing van de diplomatieke relatie met de Republiek Suriname, een vriendelijke geste gedaan inhoudende een schenking van 1,2 miljoen US$ aan ons land.
In een gisteren uitgegeven persbericht meldt het Rijstorgaan dat hij de tractoren voor de landbouwers zal verkopen. ‘Suriname heeft onder auspiciën van het Rijstorgaan met dit geld, US$ 1,2 miljoen, tractoren aangeschaft die geproduceerd zijn in Iran door de Iran Tractor Manufacturing Company (ITMCO)’, meldt het orgaan dat valt onder het kabinet van de president. Intussen zijn 46 tractoren met reserveonderdelen aangeschaft door het Rijstorgaan. Deze zijn al in Suriname en die worden via de HJ de Vries Group Nickerie aan de man gebracht. De prijzen liggen tussen de US$ 22.000 en US$ 30.000. Volgens het persbericht is dit goedkoper dan wat er op de markt in Suriname te verkrijgen is.
Een oud-diplomaat bevestigt aan Dagblad Suriname dat een schenking nooit verkocht mag worden. ‘Ik weet niet hoe Sital dat kan verkopen. Is er een openbare aanbesteding gehouden om in zee te gaan met deze dealer? Waar gaan de opbrengsten naar toe, op welke rekening komt het, waarom niet in beheer van LVV? In feite wordt Iran nu voor de gek gehouden door de schenking te verkopen aan de arme boeren’, zegt de oud-diplomaat. Dagblad Suriname maakte ook contact met de coördinator van het Rijstorgaan, Badrisein Sital. Hij wenste niet in te gaan op deze materie. Hij verwees de krant naar het perscommuniqué die door het Rijstorgaan is verstuurd naar de media. Lackin benadrukt dat hij het bericht dat de tractoren verkocht kunnen worden, niet heeft ontvangen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!