Hardeo Ramadhin: ‘Abop brengt tweede zetel PL-Commewijne in gevaar’

‘De Abop maakt helemaal geen kans in Commewijne bij de komende verkiezingen in 2015. Ze is niet eens in staat om 1 zetel te behalen. Maar deze partij kan wel een behoorlijke stoorzender zijn voor de overige politieke partijen’, zegt politiek analist Hardeo Ramadhin desgevraagd aan Dagblad Suriname. Gebleken is dat de Abop, onder voorzitterschap van Ronnie Brunswijk, heel intensief begonnen is met campagnevoering in het district Commewijne dat bekend staat als het bolwerk van de Pertjajah Luhur (PL). Hij kon het zich ook permitteren om onlangs tijdens een vergadering met biljetten van USD 100 te strooien voor de aanwezigen. Ramadhin geeft toe dat de Abop wel in staat kan zijn om enkele honderden stemmen te vergaren. ‘Maar ze maakt geen kans op een zetel.’
Juist die honderd stemmen die gaat naar de Abop, kunnen de overige politieke partijen ernstig in problemen brengen, legt de politiek analist uit. ‘Had PL bij de afgelopen verkiezingen 194 stemmen minder, dan zou het Nieuw Front deze zetel hebben behaald in Commewijne. En had de Megacombinatie 150 stemmen meer, dan zou de tweede zetel van de PL zijn gegaan naar de Megacombinatie. In Commewijne was het bij de afgelopen verkiezingen echt een nek aan nek race tussen de Volksalliantie waartoe de PL behoorde, de Megacombinatie en het Nieuw Front. Alle drie zijn met bijkans iets meer dan 4.000 stemmen geëindigd. De PL heeft 2 zetels in de wacht gesleept, terwijl de Megacombinatie en het Nieuw Front elk met een zetel genoegen moesten nemen. Indien de Abop in deze zelfde vijver van kiezers komt vissen, is het gevaar groot dat de tweede zetel van de PL verloren gaat’, zegt Ramadhin.
Hetzelfde geval dat politieke partijen op rood zullen komen te staan, zal zich ook voordoen in het district Nickerie waar de Abop al begonnen is met campagnevoering. ‘Had het Nieuw Front 500 stemmen meer, dan zou die ene zetel van PL op de helling komen te staan.’ Inmenging van Abop in de verkiezingen zal er zorg voor dragen dat hoewel deze partij geen zetel behaalt, juist stemmen verloren gaan bij de overige partijen.
Ramadhin geeft verder mee dat het system van de kiesdeler niet meer gehanteerd wordt bij de verkiezingen. ‘Neem bijvoorbeeld Nickerie waar de kiesdeler 2.000 is. Een kandidaat die maar 800 stemmen heeft behaald, is ook binnen.’ Na de verkiezingen wordt naar een aantal aspecten gekeken om te bepalen wie gekozen is en wie niet. ‘Zo kijkt men allereerst hoeveel stemmen de combinatie gescoord heeft. Daarna gaat men na of er personen zijn die via voorkeur naar binnen zijn gekomen. Zijn deze er niet, en heeft de politieke partij een zetel behaald, dan gaat de zetel naar de persoon met het grootste aantal stemmen. De volgorde van de kandidaten die zijn geplaatst op de kiezerslijst, wordt gehanteerd indien de combinatie meer dan een zetel heeft behaald.’ De politiek analist geeft toe dat de materie ingewikkeld is.
Dat Brunswijk met geld smijt enkel en alleen om stemmen te behalen, is op zich geen onbekend verschijnsel binnen de Surinaamse politiekvoering, merkt de politiek analist op. ‘In hoog ontwikkelde landen heb je dit soort taferelen niet. Anders zouden de miljonairs de verkiezingen winnen. Daar gaat het kiezersvolk je ook uitlachen.’ Ramadhin herinnert eraan dat toen PL in het machtscentrum zat, zij toen middels de uitgifte van grondbeschikkingen een groot aantal kiezers naar zich heeft toegetrokken. ‘Iedereen doet dat, meneer Somohardjo heeft het ook gedaan en nu is meneer Brunswijk bezig.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!