Minder conflicten door daling goudprijs

‘De dalende goudprijs heeft geen invloed op de goudwinningsactiviteiten die op grote schaal worden uitgevoerd door porknokkers, maar het heeft wel wat rust gebracht op de goudvelden. We hebben gemerkt dat het aantal conflicten op de goudvelden is afgenomen’, zegt trekker Gerold Dompig van de Goudordeningscommissie. ‘De hype is minder geworden.’ Dompig benadrukt evenwel dat het aantal goudwinningsactiviteiten niet is verminderd. De dalende prijs interpreteert hij als een fase van stabilisatie die is ingetreden op de goudmarkt. De goudprijs dropt al geruime tijd en zit nu op het niveau van US$ 1.300 per troy ounce, in tegenstelling tot US$ 1.900 eind vorig jaar. Dompig noteert 2003 als een kritiek punt voor de goudprijs. Toen was de prijs US$ 231 per troy ounce. De jaren daarna klom hij fors tot US$ 1.700.
‘De kleine goudzoekers raken absoluut niet in paniek. Er is voldoende buffer, er zit voldoende in de marge, omdat de prijs enorm hoog was gedurende lange tijd’, vervolgt Dompig. De topper van de Goudordeningscommissie zegt dat niet de kleine goudzoekers, maar juist de grote bedrijven het nu wat moeilijker hebben met hun bedrijfsvoering. De grote bedrijven (zoals Iamgold en Newmont) werken met ‘share holder capital’ en worden nu geconfronteerd met het probleem dat de aandeelhouders hun gelden langzaam terughalen uit goud en het elders gaan beleggen. Door de dalende goudprijs hebben de aandelen steeds minder waarde en ziet men de noodzaak om elders te beleggen.
Goudopkoopbedrijven zeggen in gesprek met de redactie dat zij nog rustig doorgaan met het opkopen van het edele metaal, ondanks de prijsdropping. Ze zien de ontwikkeling als normaal voor een markt waar edel metaal verhandeld wordt.

error: Kopiëren mag niet!