Minister Juspol waardeert 5 helden

jud‘Een van de kerntaken van het ministerie van Justitie en Politie is te zorgen voor veiligheid en bescherming van de burger.’ Dat zegt de directeur van Justitie en Politie, mr. Inez Huyzen-Sedney. Het is vaak ook zo dat de goede dingen die mensen doen, niet altijd gewaardeerd worden. De minister van Justitie en Politie zei gistermorgen dat hij 5 mensen speciaal wilde waarderen, omdat zij hun leven op het spel hebben gezet om anderen uit hun noodsituaties te redden. Hij heeft voor deze 5 personen gekozen, omdat hij de bijzonderste uit de groep van de bijzondere wilde hebben.
Het gaat om Gijs van Engelenburg, die het leven van een vrouw heeft gered aan de Waterkant nabij de Marinetrap. De vrouw probeerde zelfmoord te plegen, maar Van Engelenburg sprong haar achterna en redde haar. Zij was samen met haar kleindochter en heeft nog 4 kinderen en 11 kleinkinderen. De heren Milano Kontino en Michael Bronne hebben hun leven op het spel gezet om de kinderen van Nos Kasitas uit het brandende gebouw te halen. Zij voelden zich daartoe verplicht, omdat zij zelf vader zijn. Ook vertelden zij aan Dagblad Suriname dat zij op dat moment hun verstand op nul hadden gezet en het gebouw in renden.
De minister beschouwt deze daden als een wonder, een echte heldendaad. Hij was op die avond er zelf ook naar toe geweest en hij heeft zelf ook ervaren dat de hitte zelfs op 10 meter afstand niet uit te houden was. Zij waren ervan overtuigd dat de Heer hen heeft gebruikt om deze heldendaad te plegen. Toen de brandweer arriveerde, hadden deze 2 heren reeds alle kinderen uit het gebouw gehaald. De minister vroeg zich af hoe deze 2 jongemannen het gewaagd hebben om al de kinderen uit het brandende gebouw te halen zonder zelf enige verwondingen op te lopen. Kontino en Bronne zijn buurtbewoners uit de omgeving van Nieuwweer. Deze 2 mannen hebben hand in hand gewerkt zonder dat zij elkaar kenden. Nu zijn zij dikke maatjes geworden. Kontino woont aan de Jenssenweg, drie huizen verder van Nos Kasitas, en Bronne woont aan de Menkendam.
Ook Kenneth Pryor heeft met zijn daden bewezen dat hij zijn medemens liefheeft. Op Nieuw Koffiekamp te Brokopondo hadden enkele rovers een winkel geplunderd en de deur gebarricadeerd. Zij besprenkelden de winkel met benzine en staken het gebouw in brand, terwijl er drie mensen (Chinezen) binnen waren. Pryor zag het gebeuren en probeerde de deur open te breken. Het lukte hem om 2 van de 3 mensen levend uit het pand te halen. De derde Chinees is jammer genoeg in de vlammen omgekomen. Pryor woont zelf ook daar en had een goede verstandshouding met de winkeliers. Het pand bestond uit enkele containers, die omgebouwd waren tot een winkel. Er was ook een pompstation nabij en er werden gasbommen verkocht daar.
Ook Marianne Felix-Veira is in aanmerking gekomen voor de waardering. Toen Nos Kasitas verloren ging, ving zij al de kinderen op in haar huis. Zij heeft daarna ook voor hen gezorgd totdat de gemeenschap en het NCCR hun intrede deden. De minister vertelde aan Dagblad Suriname dat hij op zijn eigen manier mensen zijn waardering toont. Hij zei ook dat als er iets gebeurt hij ook naar de plek des onheils gaat. Hij blijft niet alleen op kantoor zitten. Minister Belfort zegt ook dat hij de gemeenschap door middel van de pers probeert te triggeren om zich meer te bemoeien met de veiligheid.

error: Kopiëren mag niet!