MAS gastheer STCW-seminar

De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) is de gastheer van een regionaal seminar over de ‘Manila Amendments’ en de ‘International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW)”. Dit seminar duurt van 19 tot 23 august. Het doel van de STCW is om internationale minimumstandaarden vast te stellen met betrekking tot de opleiding van zeevarenden, uitreiking van opleidingscertificaten en het wachtlopen aan boord van schepen. Het doel van het regionaal seminar is het bevorderen van een uniforme uitvoering van de in 2010 aangenomen ‘Manilla-wijzigingen’.
Michel Amafo, directeur van de MAS, zegt dat er wijzingen nodig waren in het verdrag van 1978. Het verdrag gaat niet zozeer om de functies maar om bekwaamheden die mensen moeten hebben. Suriname voldoet niet aan alle verdragen, maar we zijn hard op weg zegt Amafo. ‘Om mee te spelen moet je ratificeren, maar ratificeren alleen legt geen zoden aan de dijk want de implementatie van de wetgeving is er nog niet en dan  loop je als land achter.’ Het is niet de MAS die de wetten maakt. ‘We geven slechts advies aan de regering. De MAS geniet wel ondersteuning van de regering’, zegt Amafo. ‘Kijk maar naar de kustwacht en de Surinamerivier wordt volgend jaar hoogstwaarschijnlijk uitgebaggerd.’
De MAS heeft als speerpunt te komen tot een open scheepsregister waar buitenlandse schepen zich kunnen registreren. ‘Op die manier kan je middelen genereren’, zegt de directeur. ‘Dan moeten we wel in staat zijn om de nodige certificaten af te geven als de landen zich hebben geregistreerd en daarom is STCW een van de belangrijke verdragen.’ Er participeren 13 landen uit het Caribisch gebied in deze workshop.

error: Kopiëren mag niet!