Asis Gajadien: ‘Geen Nieuw Front-combinatie zoals we die kennen’

De VHP zal bij de komende verkiezingen in 2015 mogelijk in combinatie met het Nieuw Front de verkiezingen ingaan. Echter, volgens het VHP-assembleelid Asis Gajadien zal deze combinatie niet zijn zoals die jaren heeft bestaan. Over wat het uiteindelijk zal worden en welke partijen in elkaar zullen fuseren, wil hij in dit stadium niets kwijt. Het zijn de structuren die zich hierover gaan uitlaten en uiteindelijk een beslissing zullen nemen. Partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens een bijeenkomst in Nederland aangekondigd dat de VHP in combinatie de verkiezingen zal ingaan. ‘Dit is geen nieuwigheid’, zegt Gajadien. Studies die de partij heeft gemaakt, duiden erop dat het gunstiger is om in combinatieverband de verkiezingen in te gaan. ‘Over hoe de combinatie eruit zal zien, wordt thans druk beraadslaagd.’
Gajadien zegt met klem dat het beslist niet ernaar uitziet dat de VHP een samenwerking zal aangaan met de NDP. Deze partij onder voorzitterschap van Desi Bouterse ‘heeft geen enkele dienst bewezen om aan te tonen dat er in het land sprake is van een democratische rechtsstaat’. Dat is volgens hem de grootste bottleneck die de gemeenschap en vooral de achterban van de VHP  treft. De corruptie die volgens vele beloftes van de president met wortel en tak uitgeroeid zou worden, is juist aan het toenemen. ‘President Desi Bouterse voert een corruptie-faciliterend beleid’, zegt de politicus. ‘En van een corruptie-faciliterend beleid zien wij dat hij een criminaliteit-faciliterend beleid wil uitvoeren.’
De VHP-parlementariër legt uit dat ons kiesstelsel zodanig van aard is dat alleen de verkiezingen ingaan als partij, de kans voor het behalen van zetels vermindert. Vooral de laatste zetels die behaald worden in de districten zijn afhankelijk van de zogenaamde ‘reststemmen’. De kans voor het verkrijgen van deze ‘reststemmen’ wordt verhoogd indien er sprake is van een combinatie.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!