Integratie traditionele kennis en wetenschap noodzakelijk voor duurzame ontwikkeling

Symposia-3rd international Biodiversity congress of GSHet symposium voor traditionele gemeenschappen op 6 en 7 augustus, onderdeel van het derde Internationaal Biodiversiteitscongres van het Guyana Schild, biedt perspectieven voor nieuwe onderzoeksmethoden. Tijdens het symposium zijn er vier thema‟s behandeld, het productieproces van grondstof tot eindproduct, bescherming en behoud, traditionele kennis en duurzaam beheer. Het productieproces van acai, meer bekend als koemboe in Suriname, uit het Marowijne gebied, het behoud van zeeschildpadden in Guyana en instandhouding van de eigen cultuur & biodiversiteit in het Amazonegebied van Columbia zijn enkele voorbeelden van de vier besproken thema‟s. Participanten kunnen deze nieuwe inzichten meenemen naar hun gemeenschappen en indien nodig toepassen.
De training “Economic valuation of biodiversity”, waarbij de methode „target scenario analysis‟ (TSA) is behandeld, heeft stapsgewijs verschillende scenario‟s besproken over de effecten van biodiveristeit. De participanten waren enorm enhousiast over deze vernieuwende aanpak en zullen de opgedane kennis meenemen naar de praktijk. De TSA methode wordt door de UNDP ontwikkeld en is tijdens deze trainingssessie voor het eerst behandeld.
Verder zijn er verschillende presentaties verzorgd op het gebied van biodiversiteit. Naast deze presentaties, zijn er 43 posters gewaardeerd, waarbij vijf uitzonderlijk en de nummer 1, een prijs in ontvangst mocht nemen. Er is bij de beoordeling gelet op de onderzoeksmethoden, de opmaak, de analyses en de algehele presentatie van het onderwerp.
Het doel van deze conferentie, om de effecten van de economische ontwikkeling op het milieu te identificeren binnen het Guyana Schild en maatregelen te nemen om echte groene ontwikkeling in de regio te bereiken, is grotendeels bereikt. Samenwerken en efficiënt beleid ontwikkelen voor biodiversiteit zijn belangrijke uitgangspunten die naar voren zijn gekomen. Ook zijn er resultaten geboekt op het gebied van, „the international society‟, die ook door haar grote ledenaantal na het congres met concrete acties kan komen met betrekking tot biodiversiteit. De nieuwe leden kunnen ook de „general assemblee‟ bijwonen, waarbij het nieuwe gastland voor het volgende congres zal worden gekozen.
Onder het thema: “Biodiversity conservation and economic development: Defining green development of natural resources within the Guiana Shield”, zullen de activiteiten vandaag worden afgesloten met rapportering van de verschillende programma onderdelen van het congres.

error: Kopiëren mag niet!