Onderdirecteur Abmacon: ‘Geen kopercent ontvangen noch minder één doelpaal gemaakt’

‘Mijn man schrok toen hij gistermorgen in Dagblad Suriname las dat ons bedrijf SRD 135.000 heeft ontvangen voor het leveren van 16 paar doelpalen voor het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Mensen belden en feliciteerden ons dat we ook meedoen met dit project. Tot nu toe hebben we geen kopercent ontvangen noch minder is één doelpaal gemaakt door ons’, zegt Jennifer Abdoellah – Tjin, onderdirecteur van het bedrijf Abdoellah’s Machine & Constructie (Abmacon). Ze is de echtgenote van de directeur. ‘Ik ben niet bang om te zeggen. Deze mensen zijn een stelletje oplichters. En dan leven we nog erbij in de vastenmaand.’
‘We werken al jaren met de ministeries van OW en LVV en ons motto is dat we eerst de gunningsbeschikking tekenen en pas daarna beginnen met werken. Voor dit project hebben ze ons alleen een offerte gevraagd en na enkele maanden gemeld dat we het toegewezen hebben gekregen. Daarna hebben we niets gehoord en nooit iets getekend. In feite waren we nog niet eens overeengekomen over de definitieve prijs, want we moesten de doelpalen ook installeren op de velden, tot in Nickerie zelfs. Dat zou de kosten verhogen’, zegt de onderdirecteur.
‘Voor het doelpalenproject hebben we minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken nooit gesproken. Dit project is door Frans ‘Kaminah’ Paje en Oesman Wangsabesari tot stand gebracht. Zij waren de personen die Abmacon benaderd hadden voor het project van Sport- en Jeugdzaken en met wie we altijd onderhandeld hadden. De eerste keer in januari 2013, toen ze een offerte vroegen. Daarna hebben we een aantal keren de offerte moeten herzien’, zegt Abdoellah-Tjin. ‘Ik heb Paje gebeld en gevraagd waarom ons naam zomaar wordt gebruikt. Ik hield hem ook voor dat Abmacon zal reageren in de media. Hij zei van ‘doe maar’’, zegt de onderdirecteur. ‘Wangsabesari heb ik de hele dag gebeld, maar niet kunnen bereiken.’
Abdoellah-Tjin vertelt verder dat het project inhield het vervaardigen van 16 paar doelpalen voor diverse velden in verschillende districten. ‘De doelpalen moesten geconstrueerd, geleverd en op de velden bevestigd worden. Het waren doelen inclusief de netten van de beste kwaliteit. Daarom hadden we voorlopig zo’n prijs opgegeven. De officiële prijs moest nog bepaald worden vanwege de leveringen tot in Nickerie’, zegt de topvrouw van Abmacon. Ze zegt dat ze een gerespecteerd bedrijf zijn binnen de samenleving en men de bedrijfsnaam niet op zo’n manier te grabbel kan gooien.
Frans Paje zegt aan Dagblad Suriname dat men eerst moet presteren, voordat men geld krijgt. ‘Abmacon heeft nog niets gemaakt, hoe verwacht je dan geld? Het geld is al gereserveerd voor de doelpalen en ligt nu geparkeerd bij de Centrale Bank van Suriname’, zegt Paje, die ook beleidsadviseur is op het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. ‘Gunnen betekent niet dat je geld krijgt. Je moet werken voordat je kan ontvangen’, zegt hij. Van voorschot weet hij niets af. Paje zegt dat Abmacon een offerte heeft gegeven, dus daarmee dan ook haar definitieve prijs.
Jaswant Gajadien

error: Kopiëren mag niet!