Commissie Goudordening sluit Asabina uit van krutu

BEP-assembleelid Ronny Asabina van Brokopondo heeft van de Goudordeningscommissie geen uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan de krutu met het traditioneel gezag en de Makanboa-goudzoekers. De commissie had het traditioneel gezag van Brokopondo gevraagd de krutu te houden vanwege de gerezen spanningen op de goudvelden. Alle DNA-, DR- en RR- leden van het district zouden formeel zijn uitgenodigd door de commissie. Asabina ontving echter geen invitatie. Hij is noch door de commissie noch door dc Yvonne Pinas uitgenodigd om deel te nemen aan deze vergadering. ‘Ik was in mijn dorp Marschallkriki en ben bewust niet gegaan, omdat ik geen officiële uitnodiging had. Mijn aanwezigheid op de krutu zou werken als een rode lap op een stier’, zegt Asabina aan Dagblad Suriname. De BEP-parlementariër heeft de commissie goudordening vaker flink op de korrel genomen en haar opstelling naar de lokale goudzoekers toe afgekeurd. De commissie kan volgens Asabina nog steeds niet aantonen met welk plan zij de zogenaamde ordening in het binnenland doorvoert en wat het resultaat is van twee jaar ordening op de goudvelden. “Ik zou ze op de krutu vragen stellen die ze waarschijnlijk niet leuk zouden vinden.”
De BEP’er had fel geageerd tegen het optreden van de goudcommissie naar de lokale goudzoekers toe. Volgens Asabina haalt de commissie de mannen het brood uit de mond door hen te verdrijven naar plaatsen waar er eigenlijk geen goud te vinden is. De BEP’er verwerpt aantijgingen van de commissie als zouden de lokale goudzoekers zich bevinden op voor hen illegale plaatsen, zoals het natuurpark Brownsweg, het Roma-exploitatiegebied van Iamgold en nabij de Suralco Afobakadam. Het assembleelid hoopt dat de Commissie Goudordening zich zal houden aan de afspraken die gemaakt zijn met de lokale goudzoekers van Njoen Koffiekamp en Brownsweg, zodat er inderdaad sprake zal zijn van duurzame rust in de goudwinningsgebieden van Brokopondo.

error: Kopiëren mag niet!