Makanboa krijgt nieuwe goudconcessie

De goudzoekers van Njoen Koffiekamp, verenigd in de Makanboa-groep, krijgen een andere concessie toegewezen waar zij aan goudwinning mogen doen. Volgens NDP/MC-assembleelid Frederik Finisie gaat het om een gebied dat achter Njoen Koffiekamp ligt en dat door de commissie goudordening al onderzocht is op het voorkomen van goud. Ook de goudzoekers van Brownsweg krijgen een concessiegebied toewezen dat naar zeggen van Finisie ligt in de omgeving van kilometer 39 van het verlengde van de weg naar Pokigron. De toewijzing is één van de uitkomsten van de zondag gehouden krutu in Brokopondo tussen de goudzoekers, de Commissie Goudordening, het traditioneel gezag en de volksvertegenwoordigers van het district. De commissie stelt echter als voorwaarde dat zowel de Makanboa-goudzoekers als die van Brownsweg zich beter organiseren.
Finisie spreekt met klem tegen als zou de commissie de lokale goudzoekers eerder hebben verwezen naar plaatsen waar er geen goud te vinden was. ‘De commissie heeft gewerkt met een geprojecteerde kaart van de Makanboa en ze de plekken toegewezen die zij zelf wilden. Achteraf bleek dat er geen goud daar lag’, zegt Finisie. De NDP/MC-parlementariër bevestigt dat hij voor deze krutu was uitgenodigd door de commissie en dc Yvonne Pinas die hem een dag ervoor telefonisch vroeg aanwezig te zijn op de speciale ontmoeting. Finisie hoopt dat met onder meer de nieuwe afspraken de rust zal terugkeren in Brokopondo. De goudzoekers raakten slaags met de politie en bijstandstroepen nadat ze weigerden zich te verwijderen van de goudvindplaatsen waar ze zich illegaal ophielden.

error: Kopiëren mag niet!