Cassaveboeren wachten tevergeefs op IAP NV

kopkpBoeren die actief participeren aan het cassaveproject in Para wachten al maanden tevergeefs op het in operatie gaan van IAP NV. De cassavefabriek op Zanderij zou volgens belofte van de Innovative Agro-Processing (IAP) Industries NV de vorige maand in bedrijf zijn. De NV zou bij de boeren honderden kilo’s cassave afnemen, de belangrijkste grondstof voor de fabriek die meel gaat produceren. Het veelbelovende cassaveproject zou eind vorig jaar van start gaan. Vanwege missers van de organisatie werd de start verschoven naar medio dit jaar.
NPS-assembleelid Patrick Kensenhuis van Para zegt desgevraagd dat de boeren al maanden ready zijn volgens de voorgeschreven eisen van IAP NV. Daar de fabriek nog niet operationeel is, worden de knollen verkocht aan andere leveranciers. Kensenhuis die de bezorgdheid van de boeren deelt, hoopt dat de projectdragers op korte termijn uitleg geven over deze vertraging. Hij noch de boeren zijn geïnformeerd over de voortgang van het project en wat de reden is dat de fabriek nog niet draait.
De boeren produceren witte cassave met een vereist gewicht. Het daaruit verwerkte cassavemeel is bestemd voor de export. Potentiele afnemers in het Caribisch gebied, waaronder Barbados, zullen het product volgens de initiatiefnemers opkopen. Kensenhuis hoopt dat de boeren snel geholpen zullen worden, vanwege de kosten die zij hebben gemaakt met de investering op hun cassavevelden.
IAP NV is een joint-venture van Robert Power en Kamla Madho, die elk 50% aandelen bezitten. Madho is de levenspartner van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Bij de opening op 19 december 2012 was ook president Desi Bouterse aanwezig. Buza-minister Lackin zei dat de afzetmarkt in Barbados door de economische diplomatie van de regering Bouterse tot stand is gekomen. Power vertelde bij de opening dat de fabriek een heel etmaal kan draaien en 30.000 kilogram cassave kan verwerken. Gestart zal worden met een 8-urige werkdag met een productie van 10.000 kg. Landelijk zijn er al 600 mensen opgeleid om volgens de eisen van IAP NV cassave te produceren. De meeste boeren zijn van Para en Saramacca.

error: Kopiëren mag niet!