VSB vestigt aandacht op relatie arbeid en economische samenwerking

New ImageHet niet naleven van internationale standaarden voor arbeid zou in de toekomst ertoe kunnen leiden dat bepaalde privileges in de internationale handel voor ons zouden kunnen komen weg te vallen. Dit bleek uit de workshop ‘The Role of Labour Standards in Accessing International Markets and Supporting the Caribbean Single Market’ die door de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) gisteren werd gehouden in Courtyard Marriott. De workshop handelde over de rol van internationale standaarden voor arbeid bij het toegang verkrijgen en behouden tot de internationale markt. Ook werd aandacht besteed aan de bevordering van de Caribbean Single Market. Voor dit doel nodigde VSB twee deskundigen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), te weten Ann Knowles en Pierre-Francois Recoing.
Door Knowles werd benadrukt dat internationale standaarden voor arbeid belangrijker gaan worden, naarmate er meer internationale economische handelsblokken worden opgericht. In Caricom- en Cariforum-verband participeert Suriname ook in deze samenwerkingsverbanden. De betreffende samenwerkingsovereenkomsten hebben altijd een sociale paragraaf, legde VSB-voorzitter Ferdinand Welzijn in zijn toespraak uit. Welzijn trad op in de hoedanigheid van VSB-voorzitter en vicepresident van de Caribische werkgeversorganisatie Caribbean Employers Confederation.
Knowles borduurde voort in haar presentaties door te benadrukken dat het niet naleven van deze standaarden in deze samenwerkingsverbanden kan leiden tot maatregelen, waardoor handelsvoordelen wegvallen. Deze standaarden hebben op zijn minst betrekking op kinderarbeid, dwangarbeid, discriminatie op de werkplek en vakbondsrechten. Als voorbeeld haalde Knowles de EU Algemeen Preferentiesysteem aan, waarbij de Europese landen lagere importtarieven hanteren voor landen die de arbeidsrechten naleven. Inbreuken geven aan EU het recht om het betreffend land van de lijst te halen, waardoor zijn producten in deze landen duurder worden. Ook zou de Amerikaanse douane de bevoegdheid hebben om geïmporteerde producten te weren wanneer blijkt dat dwangarbeid en kinderarbeid eraan kleven. Economische samenwerking zoals de EPA draait om het weghalen van handelsbarrières. Het overtreden van bovenstaande standaarden wordt aangemerkt als een handelsbarrière.
In haar laatste presentatie benadrukte Ann Knowles het punt van de zelfbeheersing door ondernemers middels het aan zichzelf opleggen van codes voor maatschappelijk verantwoord ondernemerschap (corporate social responsibility).

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: