Buitenlandse Zaken zegt volledige steun toe aan Nationale Reparatie Commissie

Het National Reparation Committee for Suriname heeft gisteren een onderhoud gehad met minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. De minister was hierbij vergezeld van ambassadeur Arnold Halfhide en Luciano Truideman van de CARICOM DESK van het ministerie. Er is uitgebreid van gedachten gewisseld over de vele nationale en internationale aspecten met betrekking tot het reparatievraagstuk. Onder reparatie wordt in dit kader verstaan, de vergoeding aan de nazaten van de Inheemsen en Afrikanen wegens begane onrecht door de voormalige Europese kolonisatoren.
Commissievoorzitter Armand Zunder heeft de minister omstandig geïnformeerd over de achtergrond van het reparatievraagstuk, het besluit van de VN uit 2001 in Durban Zuid Afrika (genocide, slavernij en slavenhandel zijn misdaden jegens de menselijkheid), alsmede de plaatsing van dit vraagstuk op de agenda van de laatstgehouden 34ste CARICOM Staatshoofden Conferentie. Het standpunt van de commissie is in de vorm van een (werk)document aan de minister overhandigd.
Een boek over Herstelbetalingen, geschreven door de commissievoorzitter, werd eveneens als geschenk aan de minister overhandigd. In dit onderzoek is de voorzitter erin geslaagd om de aard en omvang van de economische aspecten van het kolonialisme in Suriname kwantitatief inzichtelijk te maken. De voorzitter attendeerde de minister op het gegeven, dat bij de afschaffing van de slavernij niet de slachtoffers, maar de daders van deze misdaad een financiële tegemoetkoming van de Nederlandse Staat hebben ontvangen.
Zunder heeft in het onderhoud aangegeven, dat de Commissie zich in haar oriëntatie niet zal beperken tot de Inheemsen en de Afro-Surinamers: het ‘awareness reparatieproject’ regardeert alle Surinamers, zowel hier als in de diaspora. Er zal contact worden gezocht met de verschillende NGO’s, de universiteit, de vakcentrales, het bedrijfsleven, media en kerken. Ook met de Reparatie Commissies uit de zustereilanden alsmede vertegenwoordigers in o.a. Curaçao, Miami, New York en Nederland zal vrij intensief worden gecommuniceerd.
De commissievoorzitter heeft bepleit dat er op korte termijn een kennisinstituut met een permanente expositieruimte wordt opgezet. Dit instituut zal onder meer als taak hebben, het verzamelen van alle ter zake beschikbare informatie, alsmede het organiseren van lezingen en themadagen. De voorzitter zegde de minister toe dat er binnen dertig dagen een werkprogramma zal worden geformuleerd en dat er vier maal per jaar een kwartaalverslag van gepleegde handelingen aan het ministerie zal worden gerapporteerd.
De bewindsman heeft de Commissie, na de uiteenzetting van Zunder, zijn volle ondersteuning toegezegd. Hij benadrukte het belang om alles wat Suriname aan geschiedenis heeft te onderzoeken en zichtbaar te maken. Hij verwees in dit kader naar het monumentale werk van de legendarische Uruguayaanse schrijver Eduardo Galeano ‘Een aderlating van een continent’. De minister kwalificeert dit werk als een ‘must read.’
Lackin haalde aan, dat de president op 30 augustus 2013 voor de duur van 12 maanden voorzitter pro tempore van UNASUR wordt. Hij gaf aan dat UNASUR uit verscheidene raden is opgebouwd, waar onder de Raad van Cultuur en de Sociale Raad. Twee Raden, aldus de bewindsman, die direct met het vraagstuk van reparatie te maken hebben. De minister gaf de verzekering dat deze Raden vanuit BUZA zullen worden aangemaand om alle relevantie informatie voor Suriname en desgevraagd voor de Caricom te zullen verzamelen.
Nationale Reparatie Commissie,
Guno Rijssel
Secretaris

error: Kopiëren mag niet!