Minister Betterson krijgt 'Eindelijk Vrij' kennisboek over vertellingen uit het binnenland

Op maandag 15 april heeft uitgeefster Hyacinth Bos-Halfhide van Stichting Hosea minister Stanly Betterson, op zijn kabinet, het kinderboek ‘Eindelijk Vrij’ aangeboden. Dit boek gaat over vertellingen uit de gebieden van alle boven rivieren in het binnenland van Suriname. Reizend vanuit Futunakeba via de soela’s naar Atjoni verteld Ma Tii ware gebeurtenissen over het slavernij verleden. De schijfster van dit boek is de socioloog Annelies den Boer-Asidi zelf afkomstig uit het district Brokopondo. Met levende foto’s als achtergrond met daarbij zeer terug te vinden tekeningen, gemaakt door Gino Soerodimedjo, worden de vertellingen boeiend gemaakt voor de doelgroep.
 
Kennisoverdracht
Stichting Hosea die een christelijke inslag heeft, baseert haar doel op het gegeven van de gelijknamige profeet Hosea uit de Bijbel. Deze profeet gaf in zijn boek aan dat een volk ten onder gaat door gebrek aan kennis. Vandaar dat de stichting kennisoverdracht als hoofddoel gebruikt. Volgens de uitgeefster moet dit boek de mensen uit het binnenland eren voor hun daadkracht en levenswijze. Wegtrekken vanuit de stad door de slaven toen naar de bossen was dubbel gevaar. Je speelde met je leven maar je wist ook niet wat het bos je zou geven. Met diverse opgaande tori’s over ‘het marron zijn’ bespreekt men in dit kinderboek Ma Pansa, Johannes King en anderen.
 
Identiteit vergroten stigma verkleinen
Dit boek moet aangeven dat marrons ook goed bezig zijn, het stigmatiseren door de jaren heen van deze groep Surinamers wil men, met het uitgeven van dit boek, terugdringen. Het boek is gemaakt naar de belevingswereld van het kind uit het binnenland. Tekeningen, plaatsen als foto’s geven gelijk de betrokkenheid met het gebied waar ze leven.
 
Distributie netwerk via Regionale Ontwikkeling
Het boek dat in Duitsland is gedrukt wordt september van dit jaar formeel geïntroduceerd. Het boek zal te koop zijn in Paramaribo maar zal gratis op alle scholen in het binnenland worden verstrekt. Elke bibliotheek in het binnenland zal tussen de 5-20 exemplaren krijgen. Aan de hand van de vraag van de uitgeefster, zegde minister Betterson toe, dat zijn ministerie zal meehelpen bij het distribueren van de boeken naar alle scholen in het binnenland van Suriname.

error: Kopiëren mag niet!