Volksgezondheid onderzoekt blunder Streekziekenhuis

Het ministerie van Volksgezondheid is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de blunder die het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (SZN) recent heeft gemaakt bij een patiënt, waarbij een gaaskompres was achtergebleven tijdens een operatie. De vrouw ligt nu in het Academisch Ziekenhuis, waar zij weer een operatie moet ondergaan, omdat bij de laatste ingreep haar darmen beschadigd zijn. VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing heeft Volksgezondheidminister Michael Blokland een brief geschreven waarin hij opheldering vraagt over de kwestie. Girjasing meent dat de hele leiding van het ziekenhuis vervangen moet worden. In een gesprek met Dagblad Suriname zegt Blokland dat hij de brief heeft doorgenomen. ‘Vanuit het ministerie is de zaak in onderzoek’, zegt de minister.
Volgens de minister is het wachten nu op advies. ‘Ik wil niet vooruitlopen op zaken en wacht tot de rapportage binnen is en dan pas kom ik ermee naar buiten.’ In een reactie zegt Girjasing dat hij blij is dat er een onderzoek is gestart. ‘Ik heb inderdaad naar aanleiding van deze kwestie 23 vragen opgestuurd voor de minister en ben blij dat de zaak in onderzoek is’, zegt Girjasing. Hij blijft echter van mening dat de leiding van het ziekenhuis vervangen moet worden.  ‘Ik vind dat het een grove misser is geweest van de leiding van het ziekenhuis, omdat ze ondeskundig en niet capabel is om leiding te geven aan het ziekenhuis. Dit ga je krijgen wanneer mensen van andere disciplines een ziekenhuis draaien. Een ziekenhuis is niet zomaar een instelling. Je kunt niet zomaar mensenlevens op het spel zetten. Ik zou graag willen weten wat men zou doen als er een dode zou vallen. Hoe zou de reactie dan zijn? Daarom moeten bij zulke missers gelijk maatregelen worden genomen en moet de leiding worden vervangen’, motiveert hij zijn stelling.
Girjasing hoopt dat nadat het resultaat van het onderzoek is gepresenteerd er werkelijk maatregelen zullen worden genomen. ‘Dit soort situaties moeten vermeden worden in de toekomst en daarom moeten er maatregelen komen’, besluit hij. Ten aanzien van de bacterie die in het SZN is aangetroffen, zegt Blokland dat een losgebroken bacterie geen nieuwigheid is. ‘Dit gebeurt ook in het buitenland. Wanneer zoiets gebeurt, moet je dit aanpakken en er zijn protocollen hiervoor.’ De minister zegt dat inmiddels dit probleem al is aangepakt door het ziekenhuis.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!